Сердика! Това е най-новото лале в света.Селектирано е в Холандия

...
Сердика! Това е най-новото лале в света.Селектирано е в Холандия
Коментари Харесай

"Сердика" и други седем милиона

Сердика "! Това е най-новото лале в света.

Селектирано е в Холандия по концепция на холандското посолство като специфичен подарък за България за 110-годишнината на дипломатическите връзки сред двете страни. През юни холандският външен министър Стеф Блок връчи на министър Екатерина Захариева документ за лалето. Първите луковици бяха засадени през вчерашния ден от холандската посланичка Беа загар Тъшер и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов. Идната седмица следва и засаждането на останалите. Близо три хиляди лалета, наречени на остарялото име на българската
столица, ще разцъфнат през пролетта в градинската сред Народното събрание и Софийския университет. Разбира се, в бяло, зелено, алено като българското знаме и във форма, която припомня роза.

 Първите луковици бяха засадени през вчерашния ден от холандската посланичка Беа загар Тъшер и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов.
© Ива Тончева, Ligthart Bloembollen

Първите луковици бяха засадени през вчерашния ден от холандската посланичка Беа загар Тъшер и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов.

Да си поръчаш лале

В Холандия не е извънредно да си " поръчаш " лале.

 Сортът
© Ligthart Bloembollen

Сортът " Мария Качинска "
Холандската компания, селектирала " Сердика ", е правила " Фредерик Шопен ", " Принц Вилем Александър " - през днешния ден към този момент кралят на Холандия, " Мари Макалис " – някогашната президентка на Ирландия, " Мария Качинска " – първата дама на Полша, която почина в трагичната злополука през 2010, " Андре Рийо " - световноизвестният диригент и цигулар, гостувал и в България. И десетки други. И институции, и компании поръчват свое лале. И стадион " Амстердам Арена " има лале, кръстено на свое име.

Кръщаването на лале е особено събитие. За селекционера това е последната, най-приятната фаза на селекцията. Нужни са 10-15 години след кръстосването, с цел да развие неповторимо лале. Това са грижи и внимание.

Няма потребност да чакате толкоз, в случай че сте си наумили да си наречете лале. Селекционерите на лалета не стопират да работят и все ще намерят нещо уместно за вашите условия, с цел да не чакате дълго. Името обаче би трябвало да е допустима, да " пасва " на вида лале, изясняват селекционерите. Тяхна е последната дума за кръщаването на лале на обещано име. Окончателното утвърждение идва от Кралската асоциация на производителите на луковици. За да играете на несъмнено, добре е да имате няколко версии на имена. И се пригответе да платите. И то сериозна сума. За компании е повече, съвсем двойно.

Иначе церемонията по кръщаването е напълно на въображението ви – ваше празненство или на този, на който подарявате. Фирмата желае да знае кое време избирате, с цел да ви подготви луковиците. Съветват, обаче, да се насочите към април-май, когато лалета разцъфтяват в цялостната си хубост.

И други седем милиона

 Сортът
© Ligthart Bloembollen

Сортът " Андре Рийо "

Близо седем милиона лалета и други луковични цветя разцъфтяват всяка пролет в " Кукенхоф " близо Амстердам, пролетната градина на Холандия. Само лалетата са 800 разнообразни типа! Идеята за парка датира отпреди тъкмо 70 години, когато кметът на градчето Лисе и производителите вземат решение да създадат " галерия " навън и по този начин да подкрепят холандската промишленост.

Днес това е витрина на холандското произвеждане на лалета. През осемте седмици, когато бе отворен пролетта, паркът " Кукенхоф " е посетен от близо 1.5 млн. души. Все едно цяла София е предходна оттова. Едно от най-фотографираните места в света!

Засаждането на луковиците на лалета, минзухари и други пролетни цветя в " Кукенхоф " стартира при започване на октомври.

През 2020 година тематиката на Кукенхоф ще е " Светът на цветовете ". Паркът е отворен за гости от 21 март до 10 май. Не пропускайте изложбата " Мания по лалето ", която ще ви опише легендите за луковици, струващи тежестта си в злато, обири на сортове, историята на черното лале До днешно време, в което Холандия е най-големият експортьор в света на луковици.

Иначе холандската история на лалето е къса: лалето е националната горделивост на Холандия, само че в действителност не е холандско. Родината му е Турция. Един от султаните направил на австрийския дипломат подарък - луковици на лалета. Той дал няколко на собствен холандски другар, който пък ги донесъл в градините на Университета в Лайден.

 Историята на холаднското лале е къса.
© Ligthart Bloembollen

Историята на холаднското лале е къса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР