Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване главният град

...
Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване главният град
Коментари Харесай

Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица

Сердика, Средец, София… за времето на своето битие основният град на България има разнообразни имена и минава през разнообразни интервали в развиването си. За 140 години - откогато София е оповестена за столица - градът се трансформира от малко обитаемо място с улици „ до колене в тиня “ в важен и динамичен град със свое лице, дух и просвета.

Част от тази промяна наблюдава специфична галерия под надпис " Думи, облици, места. 140 години от оповестяването на София за столица ", която ще бъде открита на 12 септември в Софийска градска художествена изложба. Експозицията, отразяваща живота и развиването на столицата, отразени в творбите на генерации български художници ще може да бъде посетена до 16 февруари, 2020 година. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и други

В експозицията вземат участие творби от РИМ-София, Национална изложба, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Специално са готови и 10 тактилни 3D картини за хората с повредено зрение, в партньорство с Института по осведомителни и информационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.

Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и остарели картички от сбирката на Христо Алексиев, „ Изгубената България “ и BulFoto.

Изложбата е придружена от албум, отдаден на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се провеждат представяния на книги, лекции и полемики за историята и развиването на града през годините; планувани са и още доста други музикални и културни събития.

Проекта е сбъднат от екипа на СГХГ, графичен и тримерен дизайн Венелин Шурелов.

Изложбата се реализира с партньорството на: Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР