Септември на врачанска сцена е Месец на клавишите. Под това

...
Септември на врачанска сцена е Месец на клавишите. Под това
Коментари Харесай

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е " Месец на клавишите ". Под това мото минават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се показаха Александра Дичева и Георги Бойкин – ученици на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", както и известният български пианист и откривател Тодор Петров, възродил истинската версия на Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен. Заедно с пианиста в Двойния концерт от Хумел във Враца свири концертмайсторката на Оркестъра на Варненската опера Анна Фурнаджиева.

" Ние имахме и предишния сезон забавни солисти - пианисти, само че имахме и компликации, поради това, че нямахме нашата зала разполагаем и не можехме пълноценно да се възползваме от наличния инструмент. От друга страна се оказа, че сега имаме достъп до повече забавни интернационалните пианисти, в сравнение с цигулари - с тях ще продължим малко по-нататък. Така че от две страни някак си се породи непринудено тази концепция (за " Месец на клавишите " ). Пък и първата ни проба, която направихме в новата ни концертна зала, беше с пиано, и резултатът, който провокира новата звучност, когато се свири на рояла, беше нещо запаметяващо се. " - показа шефът на Симфониета - Враца Христо Павлов, който добави, че реновираната концертна зала във Враца е може би най-модерната зала за типичен концерти в страната сега.

 Надежда Цанова и Петър Мадеконски
На 21 септември, в следващия концерт на оркестъра са поканени Надежда Цанова - пиано и Петър Македонски - тромпет, носители на наградата " Ансамбъл на годината " в националната анкета " Музикант на годината 2017 " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Те ще солират в Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър от Шостакович, а първият тромпетист на Симфоничния оркестър на БНР ще извърши соловата партия и в Концерт за тромпет и оркестър от Неруда.

Интересни детайлности за работата на Симфониета - Враца и за реновираната концерта зала в града описа доцент доктор Христо Павлов в изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР