Септември 2020 г. успя да надмине постижението на септември 2019

...
Септември 2020 г. успя да надмине постижението на септември 2019
Коментари Харесай

Септември 2020 г. – най-топлият септември поне от 1850 г. насам

Септември 2020 година съумя да надмине достижението на септември 2019 година с 0.05°C и по този метод го измести от челната позиция на най-топлите септември. На трето място остава септември 2016 година, който е бил с 0.08°C по-студен от тазгодишния септември. Данните се отнасят за междинната световна температура, съгласно европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Аномалията на септември 2020 година по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981–2020 г.) е 0.63° (фиг.1). 

Трябва да се означи фактът, че въпросната работа разполага с база данни от 1979 година, само че съгласно информация от други служби за времето и климата като американската NOAA, може с огромна доза сигурност да се каже, че септември 2020 година е най-топлият в световен проект от началото на регулярните инструментални измервания, които датират от средата и края на XIX в.

В районен проект септември 2020 година е бил с най-голяма позитивна особеност в полярните области на Азия, както и в огромни елементи от Антарктида (фиг.2). С огромно месечно отклоняване в позитивна посока се отличават и доста региони на Мала Азия, Близкия Изток и елементи от Южна Америка и Австралия. По-хладно от междинното е било на огромни площи в Гренландия, към Антарктическия полуостров и в централните елементи на Съединени американски щати и Канада.

В синхрон с усилващото се явление Ла Ниня, по-хладно е било и в източната част на Тихия океан близо и южно от Екватора. Според моделните прогнози в тази част на света и през идващите няколко месеца температурите ще останат под нормалното, заради предстоящото увеличаване на Ла Ниня. На европейския континент доминират позитивните аномалии, като най-големи са на Източните Балканите, към Кавказ и в Карско море. С негативни аномалии се открояват Исландия, Шотландия и някои елементи на Испания.  

В нашата страна септември 2020 година беше със междинни температури над нормата, като позитивните отклонения варират от малко над 2° в крайните северозападни и югозападни региони, до 3° и над 3° в Източна България. Най-голяма е позитивната особеност в региона на Варна с към 3,6° над междинните температури за интервала 1981-2010 година

Морският лед в Арктика на второ място по най-малка повърхност   след 2012 година

Високите температури на въздуха в Арктика освен за септември, но и през целия летен сезон, оказаха отражение и върху положението на ледената завивка в полярните зони. Обикновено през септември се означават най-ниските равнища на морски лед в Арктика през годината. Тази година акваторията покрита с морски лед в Арктика е малко под 4 млн. км 2  и е на второ място по най-малка повърхност след 2012 година (фиг. 3).

Важно е да се означи, че тази наклонност на бързо и доста понижение на площта на морския лед се следи и през останалите месеци от годината, а освен през септември. Характерна специфичност на морския лед, в синхрон с климатичните особености на Арктика е, че максимума на заледената повърхност се отбелязва през месец март, а минимумът през септември. 

Автор: Симеон Матев / Климатека

 

В обявата са употребявани материали от: 

- https://climate.copernicus.eu/index.php/copernicus-reveals-september-2020-was-warmest-september-record-globe-and-europe-while-arctic-sea

- https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

- www.stringmeteo.com

- www.climateka.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР