Сепсисът е една от основните причини за смъртта на 11

...
Сепсисът е една от основните причини за смъртта на 11
Коментари Харесай

Сепсисът е сред водещите причини за смърт

Сепсисът е една от главните аргументи за гибелта на 11 милиона души през 2017 година Това е съвсем два пъти повече от изчисленото по-рано, демонстрира изследване, оповестено в сп. „ The Lancet ” и представено от Агенция Франс Прес.
Това значи, че един от всеки пет смъртни случая в света са свързани със сепсис, оповестяват откриватели в здравното списание, съобщи БГНЕС.
Сепсисът се появява, когато органите на индивида престанат да действат вярно вследствие на имунна реакцията, неспособна да управлява инфекцията. Дори в случай че положението не ви убие, това може да докара до увреждания през целия живот.
Около 85% от случаите през 2017 година са били в страни с невисок или междинен приход, с най-голяма централизация в Африка на юг от Сахара, Южен Тихи океан и Азия. Най-тежко наранени са децата под пет години, които съставляват повече от 40% от всички смъртни случаи.
" Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са доста по-високи от плануваните по-рано, изключително откакто тези положения са по едно и също време предотвратими и лечими ", сподели ръководителят на изследователския екип лекар Мохсен Нагави, професор в Института за здравни индикатори и оценка в щата Вашингтон.
Предишните световни оценки за смъртността от сепсис разчитаха на болнични бази данни, най-много от страните със междинни приходи и богати страни.
В САЩ сепсисът е най-честата причина за гибел в болница и коства повече от 24 милиарда $ всяка година. В резултат на това случаите отвън болничните заведения - изключително в страните с по-ниски приходи - бяха подценени, споделиха създателите.
За да генерират по-точна цифра, Нагави и сътрудниците му черпят от цялостното проучване на световната статистика на смъртоносни заболявания, което наблюдава 282 разнообразни съществени аргументи за гибелта.
Сепсисът - не е измежду тях – тъй като се разказва като по този начин наречената " междинна " причина за гибел, предизвикана от болести като рак, пневмония или диабет.
Най-честата съществена причина е била зараза на дихателните пътища.
Авторите приканиха за нов фокус върху предварителната защита на сепсис измежду новородените и върху следенето на антимикробна устойчивост - и двете основни причинители на сепсис.
„ Работила съм в Уганда и сепсисът е това, което убива всеки ден “, споделя водещият създател Кристина Руд, помощник в катедрата по медицина на сериозните грижи в Университета на Питсбърг.
" Да видите бебе, което умира от болест, която би могла да бъде предотвратена с съществени ограничения за публично здраве, в действителност е ужасно ", споделя тя в изказване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР