Сепаратистите, които искат Южен Йемен отново да стане независима държава,

...
Сепаратистите, които искат Южен Йемен отново да стане независима държава,
Коментари Харесай

Йеменските сепаратисти напредват в Аден, десетки убити в града за два дни

Сепаратистите, които желаят Южен Йемен още веднъж да стане самостоятелна страна, напредват в Аден. Десетки хора бяха убити при яростни сражения във втория по величина град в страната през последните два дни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сепаратистите са завладяли президентския замък в Аден, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на представители на йеменските сили за сигурност.

Международно приетото държавно управление на Йемен се обитаваше в комплекса, откогато столицата Сана бе завладяна от шиитските бунтовници хуси.

Сраженията в Аден избухнаха в неделя, когато изтече даденият от сепаратистите краен период на държавното управление да подаде оставка.

Президентът Абд Рабу Мансур Хади дефинира дейностите на сепаратистите като държавен прелом.

36 индивида са били убити и 185 - ранени, в Аден за два дни, заяви Международният комитет на Червения кръст, представен от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че боевете с танкове и артилерия в пристанищния град усложняват още повече спора в Йемен. Сепаратистите бяха съдружници на Мансур Хади, само че връзките им се обтегнаха предходната година, откакто президентът уволни губернатора на Аден Айдарус аз Зубайди.

Международно приетото държавно управление на Йемен настрана се бори от три години с поддръжката на ръководената от Саудитска Арабия сунитска коалиция против поддържаните от шиитски Иран хуси. Редица екстремистки групировки, измежду които Ал Каида и " Ислямска страна ", също така са дейни в най-бедната арабска страна, която е обхваната от тежка филантропична рецесия.

Най-малко 11 индивида починаха през днешния ден при гибелен атентат в Югоизточен Йемен на контролно-пропускателен пункт на милиции, подкрепяни от Обединените арабски емирства, част от обединението отпред със Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс, като се базира на публични източници и локални поданици.

Атаката била осъществена североизточно от Атак - основния град на провинция Шабуа, на близо 500 километра източно от столицата Сана.

Атентатор самоубиец се врязал с автомобил, препълнен с експлозиви, в контролно-пропускателния пункт. След това въоръжени мъже разкрили пукотевица по пункта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР