Сензационната хипотеза на учени от САЩ получи ново потвърждение. Възможността

...
Сензационната хипотеза на учени от САЩ получи ново потвърждение. Възможността
Коментари Харесай

„Взгляд“: Защо жителите на Русия са по-добре защитени срещу коронавируса

Сензационната догадка на учени от Съединени американски щати получи ново удостоверение. Възможността за връзка сред смъртността от COVID-19 и имунизациите против туберкулоза (БЦЖ) бе приета и от ръководителя на Федералната медико-биологическа организация (ФМБА)Вероника Скворцова. Ако е по този начин, съветското население е доста по-добре предпазено от ковид, в сравнение с американците и италианците. Но по какъв начин работи тази ваксина, разяснява съветския вестник " Взгляд "
" В интернационалните прегледи това в този момент се разисква необятно... Тя може да има несъмнено значение и да играе роля. " С тези думи ръководителят на ФМБА Вероника Скворцова в изявление за телевизионния канал `Россия 24 " разяснява хипотезата, че честотата на коронавирусната зараза и смъртността от нея е доста по-ниска в страните, в които бебетата са имунизирани против туберкулоза. Русия, като и множеството страни от някогашния социалистически лагер, е една от тях.
Ваксината против туберкулоза по света в действителност е единствената - по този начин наречената БЦЖ или Бацила на Калмет - Герен, кръстен на своите основатели, отглеждана в лаборатории от преди век,, Преди няколко години в Съединените щати сътвориха нов вариант и сполучливо го тестваха върху мишки, само че той не е подготвен за всеобщо потребление при хора. Вярно е, че има разнообразни варианти БЦЖ, като датските се смятат за минимум ефикасните от най-често срещаните, а в Руската федерация употребяват собствен, по-ефективен. Това обяснение
не е належащо, с цел да се хвали Русия, а с цел да се подсети какъв брой е значима профилактиката.
След Евро Майдана Украйна спря да купува съветски ваксини по принцип, вследствие на това епидемиологичната обстановка там стана сериозна и рискова за близките страни. С течение на времето украинците минаха към датския вариант, който дава по-голям брой затруднения, само че не провокира особени недоволства в самата Дания, защото не се употребява за всеобща имунизация.
Нека да се върнем към думите на Скворцова. От забележките на някогашния министър на опазването на здравето може да се заключи, че тя е осведомена с изследване на епидемиолози от Тексаския университет, които са анализирали междинните резултати от епидемията COVID-19 в 178 страни. Корелацията се оказа изумителна: там, където наложителните имунизации с БЦЖ са прекъснати или в никакъв случай не са провеждани, темпът на епидемията е радикално друг: десетки пъти повече инфектирани, десетки пъти повече смъртни случаи.
" Не чакахме да забележим такава забележима разлика ", призна един от откривателите.
Подчертаваме незабавно: съществуването на някаква връзка тук е просто догадка. Просто е доста мъчно да с пренебрегне епидемиологичния контрастност, който е явен както в световен, по този начин и в народен мащаб. В главните огнища на пандемията - Съединени американски щати, Италия и Испания - няма наложителна имунизация с БЦЖ. В Германия, която е една от водещите във връзка с броя на инфектираните,също няма, само че в земите на някогашна Западна Германия, където наложителните противотуберкулозни имунизации за деца бяха анулирани през 1975 година, има доста повече инфектирани и мъртви, в сравнение с в някогашната Германска демократична република, където БЦЖ е прилагана до края на 90-те години,
Фактът, че добитият имунитет против туберкулоза работи и при положение на ковид звучи парадоксално за експерт. Когато тази догадка беше изложена за първи път (между другото, това беше направено от епидемиолози от САЩ), публицистите на вестник „ Взгляд " разговаряха с съветски здравни специалисти, някои от които тогава отхвърлиха опцията за сходна връзка Така някогашният основен доктор на Руската федерация Генадий Онищенко назова догатките на американците спекулации.

Разбира се, той е прав в това, че тяхната доктрина изисква спомагателни проучвания и доказателства. Това обаче е работа на биолозите и публицистите могат единствено да се опитат да обяснят какъв е този абсурд.
Вирусите и бактериите не са „ родственици ", а радикално разнообразни форми на живот, отдалечени един от различен. Някои вируси са ориентирани единствено към бактериите; за тези организми нормално е присъща много тясна специализация. Това е предопределено от биологията на същите коронавируси: те " лъжат " защитната система на клетката със специфичен протеин, с цел да обхванат вътре, да се развъждат и да излязат.
Този протеин като ключ не е повсеместен - единствено строго избрани кафези в близкородствени организми могат да бъдат „ излъгани ". За ковид, който надделя цялата планета, това са кафези на стомаха и белите дробове.
Съвсем друг въпрос са туберкулозните микобактерии, или MTBC, най-известната от които е така наречен Бацил на Кох. Те могат да обиден съвсем всички органи и да ги трансфорат в място за размножаване. Освен това човек може да се болести с микобактерии освен от други хора и бозайници като цяло, само че и от птици, змии, даже аквариумни риби. Вярно, това в действителност няма да докара до туберкулоза - микобактериите от рибата при човек бързо ще умрат заради разликата в температурата.
Ако вирусите са примитивни и извънредно уязвими към външни въздействия, то микобактериите са доста по-добре проведени и „ самостоятелни " и затова упорити. За да може коронавирусът, който се е появил някъде по повърхността, да загуби вирулентност - способността да заразява хората, би трябвало да минат минути, най-вече - часове, изключително при жега и при минусови температури. В случая с Бацила на Кох минути и часове се трансформират в месеци и години. В продължение на минути тя живее във вряща вода и в разтвор
на белина, а в леда епохи.
В човешкото тяло Бацилът на Кох може да остане през целия си живот, без да се демонстрира по никакъв метод, защото не отделя отрови. Смята се, че една трета от популацията в света е инфектирана с туберкулозни микобактерии, само че единствено една на всеки 10 може да премине към открит стадий - заболяването туберкулоза, когато микобактериите интензивно се развъждат и пациентът става инфектиран за другите.
Трудно е да се излекува откритата форма на туберкулоза, само че е допустимо. Невъзможно е да се унищожат изцяло микобактериите в организма. Алтернатива на тежка форма на болестта е авансово предизвикателство на имунния отговор на клетките.
Всъщност БЦЖ е вариант от вид на кравешки вид туберкулозна микобактерия, отглеждана в специфична среда. В резултат на това тя е изгубила патогенността си, само че към момента предизвика по този начин наречения клетъчен имунитет - същият като в тази ситуация с рисковия Бацил на Кох. В резултат на това човек към момента е в положение да се болести, само че има възможност да избегне неконтролираното му възпроизвеждане и открития етап на туберкулозата.
Особено рисково е за дребните деца - туберкулозният менингит може да ги убие за часове. За това и наложителната имунизация БЦЖ е прилагана и към момента се ползва в Русия през първата седмица от живота на индивида.
Възможно пояснение на хипотетичната връзка сред тази ваксина и устойчивостта на организма към ковид се основава на обстоятелството, че този вирус и Бацилите на Кох въпреки всичко имат нещо общо - те са точно вътреклетъчни патогени. С други думи, клетъчният имунитет, провокиран от БЦЖ, от микобактерии също може да инхибира проникването на вируса. Но това, повтаряме, към момента би трябвало да бъде потвърдено.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР