Сензационен край на забележителен сезон доведе до короната на световен

...
Сензационен край на забележителен сезон доведе до короната на световен
Коментари Харесай

ФОРМУЛА 1: МАКС ВЕРСТАПЕН Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН С HONDA

Сензационен завършек на незабравим сезон докара до короната на международен първенец на Макс Верстапен при водачите във Формула 1 за 2021 година Едно изпреварване в последната обиколка на надпреварата за Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина донесе успеха и купата на водача от Нидерландия.

Макс Верстапен започва от първа позиция, само че остана втори зад Люис Хамилтън първоначално след противоречиво решение, че не е приключил това, което изглеждаше като приказен ход на изпреварване. Хамилтън пък мина косо и пресече завой 7, с цел да остане напред. В отговор на това от Red Bull станаха нападателни със своята тактика и Макс спря в 13-та обиколка за твърди гуми.

Хамилтън реагира незабавно и това остави Серхио Перес с другата кола на Red Bull отпред с меките гуми, който към момента не е спрял в бокса. Мексиканецът направи сензационно каране и брилянтно задържа Хамилтън зад него с ниска скорост, позволявайки на Макс да понижи разликата и да резервира Хамилтън в обсег.

След като беше изпреварен, Серхио направи първия си питстоп в 22-ата обиколка 22 за твърди гуми. Юки Цунода от Scuderia AlphaTauri направи същото обиколка по-късно. Той постави твърди гуми. Съотборникът му Пиер Гасли бе почнал с твърдата примес и остана дълго на пистата, като мина напред и влезе в първите шест. Състезанието влезе в темп.

Първото спиране пристигна в 35-та обиколка, когато Антонио Джовинаци спря на пистата. Това докара до интервал на Виртуална кола за сигурност. Ситуацията разреши на Верстапен, Перес и Гасли да създадат питстоп, който струваше по-малка загуба на време. Двамата водачи на Red Bull сложиха по-твърди гуми, а Пиер трябваше да премине към междинни, с цел да може да употребява и двете смеси.

Когато надпреварата се възобнови, Макс имаше разлика от 20 секунди, с цел да затвори и бързо понижи преднината на Хамилтън. Времето обаче наподобява че свършваше, до момента в който Николас Латифи катастрофира 6 обиколки преди края. Това докара до излизане на кола за сигурност. Отново значимостта на отбраната на Перес пристигна на дневен ред, защото Mercedes не можеха да спрат в пит-стопа Хамилтън. Макс и Серхио обаче можеха. Юки Цунода и Пиер Гасли също последваха Red Bull в бокса за меки гуми, които биха им помогнали при късен рестарт.

След полемики по отношение на метода, по който ще се ръководи и дали петте коли сред Хамилтън и Макс би трябвало да минат напред, надпреварата беше рестартирано. Това стана една обиколка преди финала. Макс Верстапен имаше единствено 16 завоя, с цел да се опита да вземе купата. Той изпревари Хамилтън в завой 5 с остроумен ход, задържа се в идващия шикан и по-късно се отбрани още веднъж в завой 9, с цел да отблъсне Mercedes и да вземе невероятна победа в последната обиколка на финалното съревнование. С тази офанзива завоюва и купата.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР