След месец в морето 37 сенегалци, оцелели след смъртоносен опит за миграция в Испания, се завръщат у дома

...
Сенегалските власти казват, че 37 мигранти са оцелели, след като
Коментари Харесай

Сенегалските власти казват, че 37 мигранти са оцелели, след като са били спасени край бреговете на Кабо Верде докато се опитваха да стигнат до испанските Канарски острови, бяха върнати обратно у дома

От NDEYE SENE MBENGUE и ZANE IRWIN Associated Press, 22 август 2023 г., 7:59 ч. Канарските острови в Испания на 10 юли, но така и не достигна дестинацията си. Миналата седмица 38 души бяха спасени от испански риболовен кораб и отведени в Кабо Верде, преди да бъдат върнати в Сенегал.

Сенегалски служители казват, че 37 мъже, включително петима непълнолетни и един гражданин от съседна Гвинея-Бисау, бяха репатрирани от остров Сал в Кабо Верде с военен самолет в понеделник. Някои бяха видени от репортери на Асошиейтед прес да ги носят в линейки при кацане на летището в столицата на Сенегал Дакар. Един оцелял остава хоспитализиран в столицата на Кабо Верде Прая, според местния Червен кръст.

Миграционният път от Западна Африка към Испания е един от най-опасните в света, но въпреки това броят на мигрантите, напускащи Сенегал на разклатени дървени лодки, се е увеличил през последната година . Лодките се опитват да достигнат испанските Канарски острови, архипелаг край северозападния бряг на Африка, който е използван като трамплин към континентална Европа.

През първите шест месеца от 2023 г. близо 800 души са загинали или изчезнали в Атлантическия океан, опитвайки се да стигнат до Канарските острови, според испанската правозащитна група Walking Borders.

Влошаващата се младежка безработица, политически безредиците, насилието от въоръжени групировки и изменението на климата тласкат мигрантите в Западна Африка да рискуват живота си на претъпкани лодки.

В понеделник членове на семейството от Fass Boye, крайбрежен риболов град в Сенегал, откъдето бяха тръгнали много от мигрантите, направиха три часа път с кола на юг до военна писта в Дакар, за да посрещнат своите оцелели роднини. Някои бяха доведени да поздравят семействата си на летището с автобус, нает от правителството.

Абдулай Готе Кангуи беше в западния град Туба във вторник, когато синът му Мор се обади от телефон назаем в болницата в Кабо Верде, за да му каже, че все още е жив. Когато получи обаждането, Кангуи се опита да попълни кредита на телефона си.

Все пак обединението беше засенчено от загубата на повече от 60 души, които са изчезнали и се смятат за мъртви. Сред тях беше 18-годишният татко Соу, осиновеният брат на Мор, който в последния момент взе решение да се присъедини към него по време на пътуването.

„Това е Божията воля. Независимо дали го приемате или не", каза Кангуи.

Анете Сек, министър за сенегалците, живеещи в чужбина, каза на пресконференция, че останките на седем души, намерени на лодка бяха погребани на място в Кабо Верде. Тя благодари на властите в Кабо Верде, че са се притекли на помощ на мигрантите и изказа своите съболезнования на опечалените сенегалски семейства.

Рибари и фермери в крайбрежната общност на Фас Бойе, отправната точка на пътуването, обвиняват липсата на перспективи за работа, че тласка младите мъже да рискуват живота си по време на смъртоносното миграционно пътуване.

Гл. рибарът Шейх Сек каза в петък, че печалбите са намалели рязко, откакто правителството на Сенегал започна да продава договори на чуждестранни компании, които използват по-големи лодки и по-скъпи машини, за да изчерпват рибните запаси с тревожни темпове.

Според Сек най-малко 20 големи рибарски лодки, наречени пироги, пълни с обнадеждени мигранти, са напуснали града през последните две десетилетия.

За Фас Бойе опасните морски преходи никога не са завършвали с трагедия като тази, каза той.

___

Следвайте глобалното покритие на миграцията на AP на https://apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР