Сенчести и сложни икономически, финансови и политически интереси се преплитат

...
Сенчести и сложни икономически, финансови и политически интереси се преплитат
Коментари Харесай

Как губещата въглищна империя на Ковачки процъфтява с държавна помощ

Сенчести и комплицирани стопански, финансови и политически ползи се преплитат надълбоко под структурираната от години и оцеляваща при редица разнообразни държавни управления " въглищна " империя, за която се счита, че е на предприемача Христо Ковачки. Собствеността на другите звена на тази империя остава надълбоко заровена във фиктивни компании, регистрирани в редица офшорни зони, измежду които " ситуирана " в необитаема къща в Лондон или виртуален адрес, ръководени от подставени лица. Генерираща големи доходи, само че изкарвана на счетоводна загуба, тази империя дължи над милиард лв., от които милиони на бюджета, само че в това време получава държавна помощ под формат на високи цени на създаваната от нейните топлофикации електрическа енергия и заплащания да държи част от въглищните си мощности в " леден " запас. Силно замърсяващ околната среда, плащащ ниски заплати и извършващ измами с пенсионните вноски на служащите си, така наречен бизнес на Ковачки процъфтява от години.

Това сочи отчет на " Грийнпийс България ", разкриващ генезиса на " въглищната " империя, подкрепяна от страната в ущърб на публичния интерес. Няма и година по-рано интернационалната екоорганизация за правна помощ " КлайънтЪрт " (ClientEarth) внесе в Еврокомисията тъжба против четири електроцентрали на Ковачки, че употребяват безвъзмездни парникови квоти от страната, а не правят обещаните вложения в екологизацията на оборудванията си. Месеци по-късно същото организация сигнализира Брюксел и за това, че над 50 български топлофикационни сдружения, оранжерии и въглищни централи, след които и такива на Ковачки, са получили 1.3 милиарда евро непозволена държавна помощ в интервала 2007-2016 година посредством законодателните условия за наложително изкупуване на преференциални цени на тока, създаван по високо ефикасен метод.

Двоен блъф

Сегашният отчет, наименуван " ФИНАНСОВИТЕ МИНИ. Сенчести банкови ползи в българския въгледобив източват обществени фондове, унищожават хиляди човешки ориси и замърсяват тежко околната среда " има за цел да хвърли частична светлина върху така наречен бизнес на Ковачки. В документа се твърди, че неговата благосъстоятелност в тази " въглищна империя " по всяка възможност е двоен блъф.

" Като отхвърля очевидната си съпричастност, Ковачки концентрира върху себе си публичното внимание. Така действителните ползи, които стоят зад неговата икономическа група, остават в сянка. В прочут смисъл изказванията на Ковачки са правилни – едва ли той е крайният притежател на този бизнес. Той е по-скоро негов представител, " гръмоотвод " за медийния интерес ", написа в разбора.

Според него " комплицираната бизнес конструкция от мини за въглища и електроцентрали не би могла да се реализира без протекцията на основни фигури в институциите, обвързани с ползите на банковите капитали.

В отчета се показва още, че " предприемачът Ковачки " е връх на голям айсберг, а под повърхността остават скришните връзки сред енергетика, финансов капитал и държавно ръководство – неизменим сателит на мъчните демократични промени в България. Според финансови разбори на създателите му обсъжданата " империя " е в бездънен крах, със отговорности за над 1.1 милиарда лева и амортизирани индустриални мощности, чиято разпродажба следва, само че протекциите над този бизнес, които съществуват от самото му основаване, няма да защитят публичния интерес при разпада му.

Анализирана е " потайната бизнес конструкция ", интегрирала към 20 български компании, заети с въгледобив и произвеждане на топлинна и електрическа сила, чиито притежатели на хартия са непознати компании, само че има доказателства за техни тесни връзки с български банки. Според създателите на отчета товане би било допустимо без протекцията на основни фигури в институциите, обвързани с ползите на банковите капитали.

Сложна мрежа на импарията

Фирмите на Ковачки са оплетени в комплицирана мрежа: мините доставят продукция посредством лично сдружение за товарни жп транспорти до котлите на лични Топлоелектрическа централа и топлофикации. Поне още толкоз компании се " въртят в близост ": на изхода стои собствен търговец на електричество, свързани компании обезпечават ремонт, шосеен превоз, доставки на горива и материали, даже храната във ведомствени магазини. Интеграцията е освен индустриална, а съдържа и комплицирани схеми за взаимно " масажиране " на финансовите индикатори, в това число с парите от пенсионните партиди на чиновниците. Но на книга, тези компании са безусловно независими, написа в разбора.

Началото е сложено от порочна приватизация на ниски цени в интервала 2001-2008 година, което е станало с присъединяване на Ковачки, само че той разгласи, че излиза от бизнеса, откакто започва политическия си план ЛИДЕР, станал част от Народното събрание 20014-2017 година. Предприятията към този момент са " изпрани " в офшорни зони (Сейшелите, Белиз, Британските Вирджински острови и др.) и " препродадени " на кухи компании, регистрирани във Англия и Кипър. Техни кредитори са само български банки: най-много Първа капиталова банка (ПИБ), също по този начин " Инвестбанк " и банкрутиралата " Корпоративна комерсиална банка " (КТБ). Днес обаче подпомаганата от страната " въглищна " империя е пред колапс поради новите европейски условия за тавана на замърсяване на въздуха от електроцентралите и върху обществото могат да легнат отговорности за стотици милиони, свързани със закриването на старите мини и електроцентрали, предизвестяват от " Грийнпийс ".

Вълшебната приватизация: възникването на империята

" Източникът на благосъстоянието на Ковачки е тайнственост ", написа във вътрешен документ на посолството на Съединени американски щати в България от 2009 година, изминал в " Уикилийкс " и представен в настоящия документ. Доклад, показан през същата година на конференция в Калифорнийския университет, изследва връзките на българските олигарси с някогашната Държавна сигурност. От 23-ма проучени играчи, само за Христо Ковачки не са открити " документирани връзки ".

Организацията напомня, че " хипотезите за корените на " империята " на Ковачки са доста: от наследството на убития през 2003 година мафиот Константин Димитров – Самоковеца (съгражданин на Ковачки), до съветската или сръбската мафия и обръчите от компании на Движение за права и свободи и Ахмед Доган. " Версиите са разнопосочни, само че ги сплотява разказът за " надареното неприятно момче ". Ковачки е защитил докторат по физика в Ленинград (Санкт Петербург) и е създател на патенти, само че след това се заема с експорт на консерви за Русия – и с нечия помощ бизнесът му прераства в енергийна империя. Ковачки влиза в енергетиката с помощта на качествата си, каквито и да са те. Това е общоприетата версия.Но в случай че проследим приватизационния развой, в който Христо Ковачки непроменяемо печели, ще достигнем до детайлности, които дават друга тенденция на догатките ", пишат създателите.

Те обръщат внимание, че по 16 приватизационни покупко-продажби за компании, които в този момент са в бизнесана Ковачки, страната получава общо 357 млн. лева в налични пари, плюс 75 млн. лева в непарични принадлежности (с пазарна стойност към 15 млн. лева.), до момента в който единствено дълготрайните материални активи (ДМА) – земи, машини и уреди на приватизираните предприятия към 2007 година са оценени над 620 млн. лева Дават се образци за необичайно извършени приватизационни търгове, такива с необикновени спънки през непознатия бизнес и нереално ниски цени на активите, оспорвани в съда покупко-продажби - и най-после всички печелени от компании на Ковачки. Според разбора всичко това става със съществени банкови и институционални подкрепи. " Такива не се дават на самостоятелен състезател – дилетант в енергетиката и без връзки в коридорите на властта. Това постанова извода, че Ковачки е единствено представител на скрити, близки до властта и финансово обезпечени ползи ", показва се в документа.

Дружества лихвари

Той повдига част от завесите пред така наречен бизнес на Ковачки, белязан от редица стачки на миньори поради неплатени заплати. След последната от май 2017 година 84-ма чиновници на мина " Въгледобив Бобов дол " са дадени на съд от работодателя си поради отхвърли да влязат в забоите, защото два месеца не са им плащани възнагражденията.

Капиталът на тази по-рано държавна мина, дадена за 1 лев и препродадена за 35 млн. лева на компания със сметка във банкрутиралата КТБ, е минал през компания с регистрация на Британските Вирджински острови. В момента дяловете се държат от учредената през 2015 година " Карлингтън ЛТД " (Karlington Ltd.) от Уейкфилд, Англия. Неин шеф е 70–годишен британец, който съгласно локалния фирмен указател https://www.gov.uk/government/organisations/companies-house) управлява половин дузина компании с неизяснен предмет на активност.

Към края на 2016 година " Въгледобив Бобов дол " има над 43 млн. лева данъчни отговорности към страната и над 50 млн. лева неизплатени обществени осигуровки, също така 80 млн. лева висящи търговски отговорности. В същото време, компанията заявява, че е отпуснала 90 млн. лева заеми на други търговски сдружения и събира лихви от тях.

Това не е единственото дружество от империята, което се употребява като медиатор, с цел да дават заеми и събират лихви за непозната сметка. По този метод, натрупалата 55 млн. лева загуби " Топлофикация Перник " събира милиони от лихви, същото се вижда и при " Топлофикация Русе " и други

Макар и не отвън закона, тази процедура е спорна, поради неизплатените отговорности на групата към личния състав, общественото обезпечаване и държавния бюджет в размер на 232 млн. лева

Но друга скица буди по-големи терзания: пенсионната компания " Топлина ", в която служащите " непринудено " се обезпечават за спомагателна пенсия. Регистрираната на адреса на седалището на Ковачки, с негова компания мажоритарен акционер. влага в акции и облигации на сдруженията от въглищната група, заобикаляйки възбраната да прави това като с пенсионна компания на друга икономическа конструкция си преливат вложения в съюзната група.

Към 30 септември 2017 година, активите на Пенсионноосигурително сдружение " Топлина " възлизат на близо 173 млн. лева От тях, 24.5 млн. лева, или над 14%, са вложени по описания метод вътре в групата, което се не разрешава от Кодекса за общественото обезпечаване. Освен това пенсионен фонд няма право да влага над 10% от активите си в сдружения от една група или с тесни връзки между тях.

Връзката с ПИБ

" Първа капиталова банка " има директно отношение към основаването на тази империя с документирани връзки с най-малко 3/4 от компаниите. ПИБ е формален акционер в " Топлоелектрическа централа Марица 3 " и е заявила пред енергийния регулатор, че подсигурява финансирането на Топлоелектрическа централа " Брикел ", показват от " Грийнпийс " и цитират журналистически следствия, съгласно които ПИБ е отпуснала на предприятия на " Ковачки " заеми за общо 300 млн. лева в 17 заема с друг размер и фиктивен адресат.

Бизнес, който сполучливо работи на загуба

За задачите на отчета са били оценени годишните финансови доклади на 19 предприятия, в това число 8 мини, 8 топлофикации и 3 Топлоелектрическа централа, в интервала от 2007 до 2016 година Проследени са били съществени индикатори като продажби, загуби, краткотрайни и дълготрайни пасиви, парични потоци от финансова активност и ред други.

Проучените мини са " Чукурово ", " Бели брег ", " Станянци ", " Черно море – Бургас ", " Мини Открит въгледобив – Перник ", " Балкан 2000 ", " Въгледобив Бобов дол ", " Фундаментал ". Изследваните топлофикации са тези в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Враца, Сливен. Останалите сдружения са Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Брикел ", което съчетава фабрика за брикети, дребна топлофикация, Топлоелектрическа централа и обогатителна фабрика за въглища.

Тези компании не изчерпват обсега на тази конструкция, само че са " сърцето " на бизнеса обвързван с рандеман на въглища и произвеждане на топло- и електрическа енергия. Около тях, многочислени компании обезпечават доставките и логистиката, като оказват помощ да се " усъвършенстват " финансовите резултати. Отделно от това, десетки свързани с тази група компании работят в браншове, разнообразни от енергетика, изясняват създателите.

В проучвания десетгодишен интервал тези 19 компании са осъществили общо 7.21 милиарда лева доходи от продажби, само че съгласно финансовите им доклади, активността им дълготрайно като цяло е губеща. Към края на 2016 година групата е натрупала загуби от общо 360 млн. лева, само че към тях би трябвало да се причислят неизплатени данъчни отговорности за 114 млн. лева

Интересно е, че този бизнес работи най-вече на загуба, и защото фирмите имат право да приспадат загубите от данъчната облага в последващи интервали, то общата сума на платените налози е отрицателна. Тоест, от счетоводна позиция налозите не са разход, а доход за тези сдружения. Общо за 19-те компании в обсъждания 10-годишен интервал, данъчният доход е над 9 млн. лева

В същото време неизплатени отговорности към личния състав и общественото обезпечаване са за 109 млн. лева и действителните борчове към края на 2016 година са за общо 1.122 милиарда лева

За миналите 10 години, пасивите на тези сдружения са нарастнали с над 40%. ДМА са се обезценили с 28% до под 500 млн. лева, което значи, че в сдруженията не се влага. При въглищните мини ДМА се свиват с съвсем 80% до под 22 млн. лева При Топлоелектрическа централа и някои топлофикации, монтирането на очистващи съоръжения води до растеж на счетоводните активи, само че останалите индустриални мощности по предписание са морално остарели.

Активите на предприятията от групата като цяло нарастват, само че поради растеж на заявените вземания от клиенти. Висящите вземания надвишават 537 млн. лева към 2016 година В една тясно интегрирана конструкция, действителният темперамент на вземанията буди подозрение. Впрочем инспекторите на някои от предприятията повдигат този въпрос в отчетите си към годишните доклади, което е необичайност в българската процедура.

Фирмите в тази конструкция употребяват необятно външни услуги, като разноските за тях доближават до 835 млн. лева за целия интервал – това подхожда на близо три четвърти от разноските, платени на личния състав. От друга страна, сумата на финансовите разноски (изплащане на заеми, лихви и други, съгласно докладите за паричните потоци) надвишава 1 милиарда лева в десетгодишен интервал. Тоест тази конструкция изнася от предприятията, които има, действия и обилни финансови потоци.

Компромиси в интерес на лешояден модел

Тъй като предприятията се афишират за " губещи " и " потънали в дълг ", служащите мъчно могат да договарят за по-добро възнаграждение и условия на труд. Институциите не смеят да търсят дължими налози и осигуровки, с цел да не причинят " банкрут и всеобща безработица в районите ". Компромиси се вършат и с екологията, сочи още отчетът.

Той стига до заключението, че " тази бизнес конструкция е възприела тактиката " дойна крава ": като цяло липсват вложения за разширение и рационализация, индустриалните мощности се експлоатират до физическия им край. В някои случаи бизнес моделът се трансформира в " лешояден ": предприятията преднамерено се унищожават и разпродават – на части, с цел да няма протести поради работни места.

Докладът счита, че групата преднамерено се държи на загуба, с цел да не се пращат налози, да се бавят заплащания към сътрудници и концесионните такси за страната, да не се разпределят транспарантно дивиденти и да няма искания за увеличение на заплатите. " В обсъждания случай, " губещият " бизнес е печеливша бизнес тактика ", показват създателите.

Гарантирано от страната

Според тях всичко това не просто се разрешава от държавните институции, а те даже дават финансови облаги на групата и дават като подобен образец избраната от енергийния регулатор по-висока цена на тока от топлофикациите.

" Въпросът е още по-проблематичен, защото обществени дотации с високи цени за " ефикасна " сила се дават на компании, които изгарят милиони тонове въглища и са измежду огромните замърсители на атмосферата освен в България, само че и в Европа ", показват те и напомня голям брой преференции през годините, предоставяни на сдруженията на Ковачки

Тази зле прикрита държавна помощ не изчерпва облагите, които предприятията извличат от обществените фондове, считат създателите на документа. Те дават за образец по какъв начин и трите Топлоелектрическа централа - " Брикел ", " Бобов дол " и " Марица 3 ", вземат участие в схемата за поддържане на леден запас от мощности, на които се заплаща да са в подготвеност за включване при потребност в енергийната система на страната, само че когато това се налиже през януари 2017 година, и трите централи не направиха това. Макар нарушителите да бяха санкционирани с 3.6 млн. лева, задето не съблюдаваха договорите си, централите на Ковачки са получили близо 16.4 млн. лева по контрактите си.

Миньорските стачки и произшествия

Докладът обръща внимание и върху подземните стачки като запазена марка на " въглищната " империя. Служителите се държат с месеци без заплати и изплащането им нееднократно се е обвързвало с даването на глас за избрана партия. Корпоративен избор се практикува още от 2007 година, тогава в миньорските селища за партията на Ковачки на локалните избори гласоподават почти толкоз души, колкото е личният състав на мините. Преди изборите за Европейски парламент през май 2014 година скрита камера разкри инструктаж с миньори в Бобов дол: " В неделя ще има избори. Тази седмица ще се дават и заплати. Значи, добре се работи с (Българската социалистическа партия), има приходи ". Хората са стимулирани с 50 лева по-висок задатък. Въпреки публичното неодобрение след репортажа, Централната изборна комисия отхвърля да търси отговорност за следения избор.

Част от тях миньорските стачки са употребявани за оказване на недодялан напън върху институциите, показват създателите и дават образец по какъв начин това се е случило при запориране на сметките на Ковачки в следствието против него за укриване на налози от 2008 година, което в следствие бе прекъснато, при закъснение на разплащанията от страна на НЕК, както и при надвисналата заплаха от прекъсване на мощности поради неизпълнени екологични условия.

Припомнят се и редица митинги в мините на Ковачки. През септември 2014 година 60 миньори от " Черно море – Бургас ", които остават две денонощия 300 метра подземен с искане да им се дадат забавените с два месеца заплати. Същата обстановка се повтаря през декември 2014 година с 43-ма миньори след нощна промяна. В последна сметка мината е закрита през април 2016 година и 280 мъже остават на улицата. Част от тях са наети в " Бобов дол ", други отиват в мина " Оброчище ". Три денонощия подземен остават в края на октомври 2016 година и 115 миньори от " Въгледобив Бобов дол " – още веднъж поради неизплатени заплати. Те са подложени на голям душевен и физически напън да спрат митинга си.

Според разбора тези миньорски стачки единствено загатват какъв брой рисков е българският въгледобив. В интервала от 2007 година до първото полугодие на 2017 година Националният застрахователен институт е записал 693 трудови злополуки с 23 смъртни случая и 17 инвалидизирани във въгледобива, където служби липсват или са непълноценни, отсъства и настоящо наблюдаване на здравето на миньорите.

Авторите на проучването показват, че съзнателно не са обсъждани всички активи, асоциирани с " Ковачки ", като да вземем за пример Общинска банка, приватизираната застрахователна компания, провалената агресия в Сърбия с 15 източени компании и доста други. Също и обръчът от компании към въглищните активи не е разказан в елементи – да вземем за пример " Хийт енерджи ", " Траш енерджи ", " Дайнинг енерджи " и " Тибиел ", които реализират логистичните връзки. Интерес крие и търговецът на електричество " Гранд Енерджи Дистрибюшън ", който е с материални активи от едвам 122 хиляди лева, само че реализира продажби за 218 млн. лева Не е прегледан в елементи и политическият план на Ковачки.

Според тях обаче тази империя е пред разпад, чиито последствия могат да бъдат доста тежки както за районите, в които работят нейните конструкция, по този начин и за самата страна.

" Алтернативата се назовава " правда " и включва ценене на обществения финансов интерес, запазване на околната среда и съпричастност към ситуацията на служащите. В България това е задача, която ще изисква доста старания в идващите десетилетия, само че работата може да стартира още през днешния ден с прекратяване на противозаконната ценова дотация, с поддръжка за човешките права на миньорите и с съответни ограничения против замърсителите ", заключава отчетът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР