Сенаторите Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, и Рон Джонсън, републиканец

...
Сенаторите Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, и Рон Джонсън, републиканец
Коментари Харесай

САЩ представи резолюция в подкрепа на Договора за името на Македония

Сенаторите Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, и Рон Джонсън, републиканец от Уисконсин, показаха в Сената обща резолюция, с която се приветства и поддържа Договора за името сред Македония и Гърция. Документът обаче показва и паника от съветската интервенция и опити за подкопаване от нейна страна на Скопие, съобщи AFP, представена от БГНЕС.
В резолюция 602, която пред Комисията по външни работи на Сената показаха двамата сенатори, се споделя, че министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас са съумели взаимно да реализират историческо съглашение за решение на проблем, траял десетилетия.
„ Ако бъде утвърден Договорът, той ще отвори пътя на " Република Северна Македония " да се причисли към НАТО и Европейски Съюз, ще отстрани уязвимостта на Западните Балкани и ще понижи опциите за съветска интервенция. Русия се пробва да поддържа опозицията в подкопаването на контракта, на което Гърция отговори с експулсиране на четирима съветски дипломати “, се споделя още в формалния документ.
Сенатор Мърфи съобщи пред Комисията, че съглашението, реализирано сред държавните управления в Скопие и Атина, би трябвало да бъде приветствано и оценено като огромен дипломатически триумф. „ Нищо няма да спре Путин да провокира разделяне сред страните в Европа и Балканите. Този Договор оказва помощ за укрепването на НАТО и Европейски Съюз и в този момент би трябвало да работим дружно, с цел да покажем на Русия, че нейната противозаконна интервенция във вътрешните работи на други страни няма да успее “, сподели Мърфи.
Сенатор Джонсън оцени съглашението сред Македония и Гърция като извънредно позитивно освен за двете страни, само че и за целия район. Резолюцията по отношение на съглашението сред Македония и Гърция се поддържа и от сенаторите Крис Кунс, Марко Рубио, Едуард Марки, Джон Барасо, Жан Шахин и Джим Риш.
Документът, подсилен от републиканците и демократите на Сената, приканва Македония да продължи да ползва промените, значими за участието в НАТО и Европейски Съюз, изключително във връзка с върховенството на закона, битката с корупцията и отбраната на свободата на изложение. В същото време с него се изисква Държавния департамент на Съединени американски щати, Търговския отдел и други аналогични организации да поддържат американските компании, които са заинтригувани от вложения в Македония и Югоизточна Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР