Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс печели първичните избори в американския

...
Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс печели първичните избори в американския
Коментари Харесай

Сандърс печели първичните избори в Ню Хемпшър

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс печели първичните избори в американския щат Ню Хемпшър.

Бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана Пийт Бутиджидж е на второ място, а сенаторът от Минесота Ейми Клоубучър е трета.

Нито някогашният вицепрезидент Джо Байдън, нито сенатор Елизабет Уорън към този момент могат да се борят за първите три позиции, макар че по-голямата част от гласовете към момента не са преброени и номерата могат да се трансформират.

При 90 % от обработените бюлетини, Сандърс взима 26% от гласовете; Бутиджидж 24, 3%; Ейми Клоубучър 19,09%; Уорън 12,1%; и Байдън 7,9 %.

Това са към момента неокончателни резултати, публикувани малко след края на вота - към 2 часа сутринта българско време.

Очаква се двама от претендентите да разгласят преустановяване на присъединяване си. Това са Андрю Янг и Майкъл Бенет. Приината за решението им са слабите резултати дотук.

Припомняме, че в другите щати се организират първоначални избори за претендент за президент на Съединени американски щати от Демократическата партия, който евентуално ще се изправи против Доналд Тръмп на изборите през ноември 2020 година.

Това са първите предварителни избори, по този начин наречените " праймъриз ", за избиране на претенденти за президент на Съединени американски щати от Демократическата партия.

Само преди седмица демократите гласоподаваха в Айова на по този начин наречените " кокъси " (caucuses - партийните събрания на деятели по щати), които приключиха в безпорядък и с оповестяване на спечелилия с огромно забавяне.

След повече от година на водене на предизборна акция, стотици събития и милиони долари изхарчени, последните социологически изследвания демонстрират, че сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс води пред останалите претенденти от Демократическата партия. Втори покрай него е Пийт Бутиджидж.

Президентът Доналд Тръмп разяснява в " Туитър " хода на вота, като акцентира положителното показване на Бутиджидж.

След мощно показване на ефирен спор в петък, две социологически изследвания разкриха, че сенаторът от Минесота Ейми Клоубъчар е трета.

На 22 февруари ще се гласоподава в Невада, а на 29 февруари в Южна Каролина. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР