Сенаторът демократ от САЩ Рафаел Уорнък беше преизбран на оспорван

...
Сенаторът демократ от САЩ Рафаел Уорнък беше преизбран на оспорван
Коментари Харесай

Сенаторът демократ Рафаел Уорнък е преизбран на оспорван балотаж в Джорджия

Сенаторът демократ от Съединени американски щати Рафаел Уорнък беше избран отново на оспорван балотаж на изборите в щата Джорджия, увеличавайки нежното болшинство на партията си, откакто победи републиканеца Хершел Уокър - някогашна футболна звезда, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията се базира на планирани резултати.

Победата на Уорнък утвърждава Джорджия като щат, който сигурно ще играе значима роля на президентските избори през 2024 година. Демократите съумяха да завоюват три сенатски съревнования през последните две години в някогашната цитадела на републиканците и демократът Джо Байдън победи в щата на президентските избори през 2020 година.

Поражението на Уокър е крах и за Доналд Тръмп, който се пробва да завоюва номинацията на републиканците, с цел да се кандидатира още веднъж за Белия дом през 2024 година. Бившият президент на Съединени американски щати поддържа Уокър и десетки други високопоставени републиканци на тазгодишните междинни избори, само че те реализираха смесени резултати в най-оспорваните съревнования.

" Тази вечер гласоподавателите в Джорджия се застъпиха за нашата народна власт, отхвърлиха Ultra MAGA-изма (популизма на Тръмп - б.р.) и най-важното: изпратиха добър човек назад в Сената. За още шест години “, написа Байдън в Туитър.

Изборният успех на партията не трансформира салдото на силите в Сената, над който демократите към този момент си осигуриха надзор на 8 ноември, написа Франс прес.

Но успеха на Уорнък, свещеник в църквата в Атланта, където в миналото е проповядвал водачът на придвижването за граждански права Мартин Лутър Кинг, дава на демократите по-голям надзор в комисиите и лимитира властта на всеки обособен сенатор демократ да пречи на инициативите на Байдън.

Републиканците си върнаха Камарата на представителите предишния месец, само че с доста по-малко болшинство от предстоящото.

53-годишният Уорнък и 60-годишният Уокър, и двамата афроамериканци, се изправиха пред гласоподавателите, откакто нито един от тях не завоюва повече от 50 % на междинния избор на 8 ноември.

Демократите резервираха контрола над Сената освен това гласоподаване с 50 места, решаващият избор на вицепрезидента Камала Харис им даде преимущество в 100-местната камара.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР