Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са

...
Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са
Коментари Харесай

Услуга за локализиране на затворници през мобилен телефон в САЩ следи местоположението на всички

Сенатор Рон Уайдън от Орегон добави, че безжичните оператори са задължени да подхващат дейности, с които да ревизират, че дейностите са следене са утвърдени.

© Aly Song Още по тематиката
Как софтуерните колоси изгубиха ореола си

След абсурда с Фейсбук водачите в технологиите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност "
20 апр 2018
Те ненавиждат някой да ги управлява

Как прокуратурата и службите разрушиха бюрото за надзор над специфичните разследващи средства
13 апр 2018
Как да ограничим информацията си в обществената мрежа

Мрежата знае доста повече, в сравнение с някой осъзнава и в миналото е предоставял като данни
30 мар 2018 Скандалите с персоналните данни стават все по-често срещани в осведомителната ера. След последните събития с Cambridge analytica и хипотетичната им интервенция в изборите за американски президент през 2016 година един различен съвсем оруеловски сюжет се разиграва сега на сходна тематика.

Хиляди затвори на територията на Съединени американски щати употребяват услугите на компанията Securus Technolgies, с цел да обезпечават и наблюдават позвъняванията до лишените от независимост. От The New York Times обаче описват за някогашния шериф от Мисисипи Тори Хъчесън, който съгласно обвиняванията против него в щатския и федералния съд е употребявал не толкоз позната функционалност на Securus, с която е следял местоположението на мобилни телефони, в това число тези на свои сътрудници, без съществуването на правосъдна заповед.

Да следиш всеки ход

Документите демонстрират, че услугата може да уточни местоположението на съвсем всеки мобилен телефон в страната в границите на секунди. Това се случва през система, която нормално се употребява от маркетинг организации и други компании, с цел да популяризират места и артикули, които се намират наоколо до притежателя на телефона. Данните за местоположението се получават от огромни мобилни оператори като AT&T, Sprint, T-Mobile и Verizon.

Според прокуратурата в интервала сред 2014 година и 2017 година шерифът е употребявал услугата най-малко 11 пъти. Предполагаемите му " цели " включват съдии и членове на щатската пътна полиция. Тори Хъчесън е бил освободен от служба предходната година заради друга, несвързана със случая причина и твърди, че е почтен по делата за наблюдаване.

В последно време с напредването на технологиите следенето на местоположението става все по-точно. В същото време от ден на ден хора носят мобилните си телефони с тях през по-голямата част от деня. В резултат на това информацията за местоположението, налична на органите, които ползват законите, и компании като Securus се трансформира във все по-голяма опасност за неприкосновеността.

За какво би трябвало да се употребява услугата

Securus предлага услугата за локализиране на мобилни телефони като спомагателна функционалност за правораздавателните органи и чиновниците на пандизите и споделя за няколко случая, в които е била употребена сполучливо.

В един от тях жена, наказана на рехабилитация за взаимозависимост от наркотични субстанции, е напуснала центъра, само че след това е била открита от чиновник, употребяващ услугата. В различен случай пък пациент, измъчен от Алцхаймер, е бил открит, а в трети детективи са съумели да локализират обвинен в ликвидиране в радиус от 13 метра.

От компанията не смятат, че са длъжни да ревизират документите

Говорител на Securus декларира, че от компанията изискват клиентите им да качват формален документ като правосъдно предписание или клетвена декларация, с цел да потвърдят, че действието е утвърдено. От друга страна обаче, прибавят, че Securus не е нито арбитър, нито регионален прокурор и отговорността за обезпечаване годността на документите пада върху органите, прилагащи законите. Говорителят напомни още, че услугите на Securus не се дават на всеки, а единствено на чиновниците на правораздаването и на пандизите.

Сенатор Рон Уайдън от Орегон, който е демократ, написа в писмо до Федералната комисия по връзките, че от Securus са удостоверили, че не правят никаква инспекция на молбите за наблюдаване. По негово мнение не е съответно да се разчита на клиентите да дават изрядна документи. Той добави, че безжичните оператори са задължени да подхващат дейности, с които да ревизират, че дейностите са следене са утвърдени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР