Сенатът на САЩ не одобри резолюция, приета от Камарата на

Сенатът на САЩ не одобри резолюция, приета от Камарата на ...

Сенатът на САЩ не прие резолюцията за арменския геноцид.

Сенатът на САЩ не одобри резолюция, приета от Камарата на представителите, относно арменския геноцид през 1915 г., след като сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм я блокира след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Сенаторът републиканец се противопостави на резолюц.ията, казвайки, че сенаторите не трябва да "захаросват историята или да се опитват да я пренапишат", съобщи The Hill, цитиран от БГНЕС.
"Току-що се срещнах с президента Ердоган и президента Тръмп относно проблемите, с които се сблъскваме в Сирия от военното нахлуване от страна на Турция. Надявам се, че Турция и Армения могат да се съберат и да се справят с този проблем", заявил Греъм и добавил, че е против резолюцията „не заради миналото, а заради бъдещето“.
Президентът Ердоган каза по-рано в сряда, че смята, че сенатът на САЩ няма да одобри противоречивата според Анкара резолюция.
„Вярвам, че Сенатът ще действа предпазливо и няма да повтори грешката, допусната от Камарата на представителите“, каза Ердоган на среща в американския център „Диянет“ в Мериленд, повтаряйки призива си историцитеу а не политиците да разследват проблема.
"Ако САЩ наистина искат да действат справедливо, трябва да избягват да заемат политическа позиция по въпрос, който историците трябва да решат", каза Ердоган, като отбеляза, че едностранното решение по такъв критичен въпрос има потенциал да причини трайни щети в двустранните отношенията със САЩ, съобщи в. „Сабах“.
Камарата на представителите одобри неприятната за Анкара резолюция през октомври. Тя е озаглавена „Утвърждаване на данните на САЩ за геноцида на Армения“ и законопроект, който налага санкции срещу военната офанзива на Турция в североизточна Сирия.

Източник: actualno.com