Сенатът на Румъния одобри в сряда части от спорна съдебна

...
Сенатът на Румъния одобри в сряда части от спорна съдебна
Коментари Харесай

Румънският сенат одобри част от спорната съдебна реформа

Сенатът на Румъния утвърди в сряда елементи от противоречива правосъдна промяна, подложена на критика от Европейската комисия, Съединени американски щати и президента на страната като опасност за правосъдната самостоятелност, съобщи " Ройтерс ". Проектозаконът, признат от законодателния орган, е един от трите, довели до митинги из цялата страна и срещнали опозиция от мнозина в правосъдната ѝ ситема.

Оспорваните от Европейски Съюз - и елементи от правосъдната власт - моменти се състоят в ограничението на независимостта на магистратите и основаването на особено звено, което проверява закононарушения, извърени от тях. Това трансформира магистратите в единствената професионална категория, към която има настрана прокурорско звено, отдадено напълно на това да проверява активността им.

По-рано през днешния ден поради оспорвана правосъдна промяна Европейската комисия разгласи, че задейства по отношение на Полша процедура, която може да докара до лишаване на правото на глас на Варшава. Според румънския президент Клаус Йоханис страната му е изложена на риск да се случи същото като в Румъния, в случай че правосъдните промени влязат в действие. " Ако някой си показва, че няма да има последствия, значи пада от Луната, " сподели Йоханис пред кореспонденти, представен от " Ройтерс ". " Ще има последствия, мащабът им зависи от окончателната форма на законите. "

Опозицията възнамерява да ги оспори в Конституционния съд, което може да направи и президентът пред Народното събрание, връщайки елементи от тях за доразглеждане, само че (подобно на България) той има това право единствено еднократно и ветото му може да бъде преодоляно.

Тази седмица стотици магистрати стачкуваха в безмълвие пред съдилища в страната.

Антикорупционната прокуратура DNA е изпратила 72-ма депутати на съд от 2006 година насам и съгласно Йоханис това основава стеснение у ръководещите социалисти, които в огромна степен бяха на прицел на решенията на прокурорите.

Друг от трите утвърдени законопроекта във вторник планува думата " самостоятелен " да бъде извадена от активността на прокурорите. Очаква се идната част от промяната да се одобри на следващия ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР