Сенатът на Франция одобри на първо четене измененията в законопроекта

...
Сенатът на Франция одобри на първо четене измененията в законопроекта
Коментари Харесай

Франция удължава извънредното положение до 10 юли

Сенатът на Франция утвърди на първо четене промените в законопроекта за удължение на изключителното състояние в региона на опазването на здравето до 10 юли.

Съгласно признатия по-рано закон, който влезе в действие на 24 март, този режим беше въведен за срод от 2 месеца. В края на предходната седмица министерският съвет прегледа законопроект за удължение на режима до 24 юли.

Депутатите гласоподаваха изключителното състояние да бъде удължено до 10 юли, в това число. Законопроектът планува следене на инфектираните с ковид и техните контакти. Според сенатор Филип Ба, в тази връзка са гласувани и шест гаранции за „ съблюдаване на персоналните права “. Сенаторите са одобрили и корекция, съгласно която дами, станали жертва на домашно принуждение, би трябвало да останат в самоизолация или карантина настрана от направилия принуждение брачен партньор.

Текстът на законопроекта ще бъде прегледан през днешния ден от Националното заседание (долната палата) на Франция.

Очаква се страната да стартира поетапно излизане от карантината от 11 май.

Преди седмица министър председателят Едуар Филип показа проект за излизане от режима на ограничавания, наложени поради разпространяването на новия тип ковид. Постепенно ще се отварят детските градини, учебните заведения и магазините, а заведенията за хранене и кафенетата ще продължат да бъдат затворени. Френските управляващи разчитат да вземат решение за тяхното отваряне в края на май.

След 11 май носенето на маски в публичния превоз ще бъде наложително.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР