Семково. България може да е една от първите страни в

...
Семково. България може да е една от първите страни в
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: В България трябва да въведем означението „планински продукт

Семково. България може да е една от първите страни в Европейски Съюз с въвеждане на термина „ Планински артикул “. Това съобщи през днешния ден евродепутатът Момчил Неков по време на обществена полемика „ Планините – неоцененото благосъстояние на Европа ” в Семково, оповестиха от пресофиса на евродепутата . Дискусията бе част от Зимен празник " Белица-Семково-2018 ", който се организира през днешния ден в курорта " Семково ” под патронажа на кмета на Община Белица - Радослав Ревански. „ Регионът ни е неповторим, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни би трябвало да се възползва от опцията да вкара термина „ планински артикул ". Българските сирене, мед, билки, месни артикули, създадени в планински региони са евентуални носители на влиятелното обозначение “, съобщи Неков.
„ Днес се обръщам с апел да задействаме българските институции и да бъде въведено означението „ планински артикул ", което може да подкрепи развиването на планинските региони у нас “, сподели Момчил Неков.
Той посочи, че въвеждането на сходен вид означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и генезис, опция за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде спомагателен подтик за локалното произвеждане.
Момчил Неков е основател за въвеждане на означението „ планински артикул " в България. Целта е правене на Проекто-наредбата за използване на термина за качество „ планински артикул ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР