Семинар за медицински специалисти от училища и детски градини от

...
Семинар за медицински специалисти от училища и детски градини от
Коментари Харесай

Хронични незаразни болести са причина за 60% от смъртните случаи в света

Семинар за медицински експерти от учебни заведения и детски градини от общините Велинград, Ракитово и Сърница провежда Регионалната здравна ревизия в Пазарджик. Обучението е измежду дейностите, заложени в Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания.

С презентации ще бъдат показани тематиките за здравословното хранене, бутилираните води, двигателната интензивност и ролята й за здравето, пушенето, алкохолизма.

Смята се, че главните хронични незаразни заболявания - сърдечно-съдови болести, злокачествени новообразувания, хронични респираторни инфекции и диабет - са причина за 60% от смъртните случаи в света, 80% от които са в страните с ниски и междинни приходи. В България за 2010 година те са причина за над 80% от смъртните случаи, като водещи са заболяванията на органите на кръвообращението с 67.5%, следвани от злокачествените новообразувания с 15.1% и други

Основно те се предизвикват от предотвратими рискови фактори, като пушене, нездравословно хранене, ниска физическа интензивност и корист с алкохол.

От няколко десетилетия световните старания за надзор на епидемията от хроничните незаразни заболявания бележат триумф и към този момент има значими резултати в доста развити страни. Практиката демонстрира, че намаляването на главните рискови фактори води до понижаване на смъртността и заболеваемостта. Най-ефективният път за реализиране на тази цел е профилактиката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР