Семинар на тема “Образът на предизборната кампания за Европейски парламент

...
Семинар на тема “Образът на предизборната кампания за Европейски парламент
Коментари Харесай

Евроскептицизмът отстъпва място на проевропейската реторика в предизборната кампания за ЕП

Семинар на тематика “Образът на предизборната акция за Европейски парламент 2019” се организира през днешния ден в Дома на Европа в гр. София, проведен от българския екип на Европейския център за наблюдаване на изборите (ЕЕМС).

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия Огнян Златев очерта вероятностите и провокациите пред Европа, а ръководителят на Бюрото на Европейския парламент Теодор Стойчев обясни институционалната акция на Европейския парламент “Този път ще гласувам”. Проф. доктор Лилия Райчева, доктор Нели Велинова и доктор Мариян Томов от ФЖМК на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” показаха първия промеждутъчен отчет на “Платформа Европа” - план на Европейския център за наблюдаване на изборите, подсилен от Европейския парламент.

Най-активни в предизборната акция за Европейски парламент през 2019 година досега са лявоцентристките и центристките партии. Това сочат първите данни от междинния отчет на Европейския център за наблюдаване на изборите (EEMC) към план „ Платформа Европа “, основан на извършения мониторинг на рекламните акции на главните претенденти за Екологичен потенциал измежду 28-те страни-членки на Европейски Съюз.

Интересен факт е, че все още преобладаващата интензивност в Източна Европа е на десните и дясноцентристките политически сили, в Южна Европа са тези на левите и лявоцентристките, а в Северна Европа доминират по-умерените политически сили, се показва още в разбора.

В отчета се регистрира, че се обрисува разнообразна предизборна акция, защото на политикогеографско равнище разликите са забележителни. Те се дължат както на характерните разпореждания, разграничаващи продължителността на акциите, по този начин и на разликите във опцията за потребление на публичните и частните малките екрани и на комерсиалните или публичните места за слагане на плакати. Най-интензивна е акцията във Facebook. В доста страни се следи и съвпадане на предизборната акция с избори от народен темперамент, което доста трансформира тона и обекта на тематиките в предизборните им послания за Екологичен потенциал. Затова преобладаваща е националната изразителност пред европейската.

В отчета се показва, че преди всичко от макротемите, наранени в предизборните послания на кандидат-депутатите, е икономическата, като към нея се включват налози, инфлация, рецесии, банки и така нататък На второ място е тематиката за имиграцията, обвързвана с въпроси като сигурността по границите, репатрирането, имиграционните политики и така нататък, следвана от тематиката за околнатата среда, включваща измениенето на климата, енергийните въпроси и екологичната резистентност. Интересен факт е, че тематиките, свързани с имиграцията, участват по-често в предизборните акции на източноевропейските страни, до момента в който екологичните въпроси са по-тясно наранени в страните от Северна Европа.

Обратно на публичните упования, че в актуалната предизборна акция за Европейски парламент ще доминира евроскептицизмът, за момента, проевропейската изразителност е водеща. В страни като Испания, Чехия, Швеция, Полша няма значими политически сили, които да оферират на гласоподавателите антиевропейска акция. Така е за Италия, където, за разлика от предизборната акция преди пет години, предложенията за овакантяване на Съюза или отвод от европейската валута не стоят на дневен ред. Англия е най-активна в реториката на европейска тема, България – за благосъстоянието, Унгария – за имиграцията, Италия – за трудовата претовареност.

Малко повече от две седмици след старта на политическата конкуренция за Европейски парламент откривателите сочат, че предизборната акция към момента набира сили. Данните демонстрират, че единствено в няколко европейски страни се организира интензивна предизборна акция. Като цяло, съгласно откривателите, тазгодишната конкуренция за Екологичен потенциал е със относително невисок интензитет, оповестиха от пресцентъра на ЕЕМС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР