Семейството почти не ползва лекарства, а отгледани в двора билкиЧиста

...
Семейството почти не ползва лекарства, а отгледани в двора билкиЧиста
Коментари Харесай

Тайните на “Тревясалата ферма”

Семейството съвсем не употребява медикаменти, а отгледани в двора билки


Чиста храна, създадена без химия – това желаят да поставят на трапезата си от ден на ден българи. Биопродукцията по магазините обаче е прекомерно скъпа, по тази причина мнозина жители загърбват живота в апартамент, отиват на село и въоръжени с мерака на начинаещия, се отдават на земеделие. Но задачата по никакъв начин не е лека и съумяват единствено най-упоритите. Такива са варненците Снежана и Михаил Караянчеви.
 14-01  14-02  14-03  14-04
Прогимназиалната учителка по математика и физика и брачният партньор й, който е доктор, от 6 години въртят едно от най-популярните в района стопанства „ Тревясалата плантация “. На 18 км от Варна, в авренското село Здравец двамата сами отглеждат над 200 типа растения. Напояват ги с изворна вода от бунар, торят ги с компост и ги пръскат само с отвари от коприва и полски хвощ, който убива гъбичките и маната.

Продукцията им се радва на огромен интерес на постоянните фермерски пазари във Варна. Причината е, че ползват правилата на биодинамичното земеделие, учредено от австрийския антропософ Рудолф Щайнер, и доразвито от германката Мария Тун. По нейния календар, основан на лунните цикли и съзвездията, фермерите отглеждат енергийно заредени зеленчуци, плодове и семена с отлични качества и по-дълъг период на предпазване. „ Календарът се издава годишно и демонстрира вярното систематизиране на дейностите в градината съгласно придвижването на Луната през съзвездията и по отношение на Земята. Когато има 14-дневен интервал на низходяща Луна, е време за сеитба, наторяване и резитба, а при възходяща се прибира годишна продукция и се вземат семена “, споделя Михаил. Двамата със Снежана се стараят оптимално да съобразят работата си с придвижването на Луната през съзвездията. Когато тя минава през огнените Овен, Лъв и Стрелец, се занимават с плодните култури. През земните Дева, Телец и Козирог иде ред на кореноплодните, през водните Рак, Риби и Скорпион – на листните, а през въздушните Везни, Водолей и Близнаци – на цветните.

Това не е единствената загадка на „ Тревясалата плантация “. Стопаните й употребяват естествени препарати за поддържане на почвата, които се подготвят собственоръчно и много мъчно. Най-популярните са тор и кварц в рога от отелена крава, които се заравят за няколко месеца в земята, а по-късно служат за подготвяне на компост. „ В Централна и Западна Европа има произвеждане на такива биопрепарати, само че у нас то занапред прохожда. Няколко стопанства в страната го вършат, надяваме се да се умножат “, споделя Михаил. С времето той и брачната половинка му се научили да ползват и методите на алелопатията, която изследва взаимоотношението сред растенията.

„ Някои са другари и взаимно се пазят от вредители, а други не трябва да садиш едно до друго. Затова постоянно сеем дружно лук и моркови, в ягодите също слагаме лук и чесън, само че краставиците и доматите би трябвало да са разграничени “, разяснява Снежа. В „ Тревясалата плантация “ не се копае и има доста мравки, само че градинарите разполагат с естествен лек и против тази злина. В редовете с пипер и краставици засаждат по малко чубрица, а против листни въшки бучват на места по една латинка.

„ Трудът е доста, от време на време ни писва, само че си коства. При толкоз доста растения не съумяваме да обърнем внимание на всички и някои се разсяват сами – моркови, киселец, копър. Обикновено в Здравец през лятото въобще не вали, по тази причина сеем растенията начесто, да си пазят сянка. Тазгодишните дъждове обаче безусловно трансфораха част от градината в непроходима джунгла, в която са оплетени аспержи, тикви, тиквички, малини. Дори гулията, която цъфти през септември, ни изненада месец по-рано. Затова и нямаме високи дувари, а жив зелен плет по елементарната телена ограда “, разясняват фермерите.

Лека бавно те уголемяват градината от 1,5 дка с още толкоз, тъй като са се посветили и на задачата да събират и съхраняват обичайни български сортове семена. Разменят ги с участници във фермерските пазари, с познати или на обичайния пролетен фестивал „ Зеления тим “ в Елин Пелин. Наскоро получили от бургазлийка голям брой семена от баба й – от домати, тикви, краставици, няколко типа дини, картофи. Обещали й да ги размножат. „ Струва си, защото старите сортове семена дават здрави растения, а новите без напръскване с химикали не устоят. Същото важи и за фиданките, които постоянно се продават на слаба поставка, порастват постепенно и доста боледуват. Затова употребяваме калеми “, разяснява Михаил.

Първите си познания по градинарство той усвоил от починалия си дядо, който бил агроном и оказал помощ за основаването на „ Тревясалата плантация “. Младото семейство нямало упоритости да се занимава със земеделие, когато купило пустеещия над 15 години терен в Здравец. „ Преди 7 година отидохме в селото на посетители при другари и доста ни хареса. Видяхме, че се продава този имот, в който имаше единствено една колиба и високи над човешки пердах треви. Дъщеря ни имаше първи проблясъци на астма, а въздухът в Здравец се слави като доста чист. Така купихме парцела, вдигнахме къща и пристройка в битов жанр за посетители и се заехме да облагородяваме двора. Година-две ни лиши, до момента в който узреем за концепцията за биоземеделие, по-късно даже със наследник камък не сме пръскали. Всичко е натурално “, гордее се Михаил.

Проблемите на щерка му към този момент са минало. Цялото семейство съвсем не употребява медикаменти, а отгледани в двора билки. През есента и зимата родителите, щерка им и синът им пият сироп от бъз за добър имунитет. Приготвят си и спиртни извлеци от целебни растения, някои от които са екзотични, като момордиката, наричана още горчив пъпеш. Тя е изключително потребна за контролиране на кръвната захар. Плодовият и зеленчуков физалис, богати на витамини, пък прочистват кръвта и оказват помощ при дихателни възпаления. Редом с тях фермерите отглеждат африканска рогата краставица кивано, патати и даже тученица. В Мексико от месестите листа на този бурен хората си вършат салата с лимон или таратор. Караянчеви разбрали за това от мексиканския готвач на кораба на „ Грийнпийс “, който им гостувал във фермата, и откровено се зарадвал, че в далечна България виреят сполучливо толкоз доста култури от родината му.

Екзотичните плодове и зеленчуци, както и малко известни разновидности на добре познати растения, като руколата, притеглят интереса на от ден на ден клиенти на фермерските пазари, в които Караянчеви вземат участие всяка събота и неделя. „ Не гоним количество, а качество. Наблягаме на зеленолистните типове, да вземем за пример 3 типа кейл – зеле, което не се навива, или манголд – цвекло без глави, както и на обичайния и доста потребен киселец. Прави ми усещане, че хората четат, образоват се и все по-често търсят нови екопродукти “, радва се Снежа.

Това и чистата храна на трапезата са най-голямата премия за нелекия фермерски труд на Караянчеви. „ Защото от биоградинарство богат не можеш да станеш “, безапелационен е Михаил. Той към момента дели времето си сред лехите и специалността на медицински представител с вярата, че скоро ще пристигна ден, в който семейството ще може да се устоя напълно от продукцията на „ Тревясалата плантация “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР