Семейството от кибуца Бе’ери в Израел е имало монтирана камера

...
Семейството от кибуца Бе’ери в Израел е имало монтирана камера
Коментари Харесай

Майко, убих вече 10 души: кадри за зверствата на Хамас

Семейството от кибуца Бе’ери в Израел е имало инсталирана камера за видеонаблюдение в кухнята си – като мярка за отбрана от крадци. Две други камери демонстрират терасата и прохода към постройката в двора.

Камерите са записали по какъв начин терористите на Хамас убиват бащата на две момчета – на 6 и 8 години, които той се опитвал да скрие.

" Татко е мъртъв "

Терористите обаче откриват децата. Следващият кадър демонстрира кухнята, където едно от момчета плаче. Чуват се думите му, произнесени на иврит: " Татко е мъртъв, баща е мъртъв. Защо аз съм към момента жив? ". По-малкото момче седи наведено над кухненската маса и споделя, че към този момент нищо не вижда, тъй като терористите на Хамас са извадили едното му око.

В този миг в стаята влиза човек на Хамас, отваря хладилника и на мира си отваря бутилка с кока-кола. Следващ кадър демонстрира майката на момчетата, която е извън на пътеката – там тя открива простреляния си мъж и припада.

С позволение от роднините: 40-минутно видео

Това са единствено някои от фрагментите в едно 40-минутното видео, което бе показано пред публицисти в посолството на Израел в Берлин. Вероятно има още стотици минути на фрагменти с сходно наличие от камерите за наблюдаване, от смарт телефоните на жертвите, от обществените мрежи, от камерите в колите на терористите и от тези, които те носят по облеклата си. Някои от записите са направени от израелските сили за сигурност, пристигнали на местопрестъпленията.

Това са фрагменти, които припомнят за някоя от злокобна компютърна игра на убийци. Но е действителността. След прожекцията в помещението на посолството настава мъртвешка тишина – за дълго време. Образите надалеч надвишават това, което даже публицисти, които са привикнали да виждат военни спорове, гибел и принуждение, могат да си показват.

Филмът, инсталиран от сходни видеозаписи, бе прожектиран и пред интернационалните медии в Израел, Ню Йорк и в посолството в Лондон под заглавие " 7 октомври - зверства на Хамас, определен недопечен материал " ).

Роднините на жертвите са се съгласили записите да бъдат показани, само че единствено при изискване, че присъстващите няма да вършат фотоси и записи на тон от кино лентата, с цел да бъде предпазена персоналната сфера на жертвите и околните им.

Изгорени трупове, насилвани бебета

Някои от фрагментите прекъсват ненадейно – тъй като границата на поносимостта на околните на жертвите очевидно е била трансферирана. Други материали към момента са част от следствието и не могат да бъдат показвани обществено, изяснява Олга Полякова, военно аташе в посолството в Берлин. Тя удостоверява, че терорист на Хамас е извадил окото на едно от момчетата в кибуца Бе'ери. След прожекцията остава неразбираемо дали момчетата и майка им са останали живи.

Терористите подпалват някои от жертвите си, за това свидетелстват фотоси на обгорените тела. Има детски трупове, а върху лицата на бебета са изписани гримаси на смут, очевидно породени от брутално принуждение. Камерите на терористите са записали по какъв начин те наблюдават жителите на кибуците и ги разстрелват.

Отчаяние и смут: Нападението против фестивала " Супернова "

Филмът включва и няколко видеозаписа от нападението против транс фестивала " Супернова " в пустинята Негев. Те към този момент бяха публикувани в обществените мрежи. Частните и непубликувани фрагменти от смарт телефоните на жертвите обаче основават още по-ужасяващо усещане. Вижда се по какъв начин фенове на фестивала се пробват да се скрият, по какъв начин бягат през полето и търсят отбрана зад една стена, а ужасът е изписан по лицата им. Но терористите са просто на всички места.

Опустошения, оставени от терористите в кибуца Бе’ериСнимка: Amir Cohen/REUTERS

Наличен е и добре известният видеоматериал с умрялата германка Шани Лук, която лежи неподвижно върху един пикап на терористите. Ясно се вижда голямата кървяща рана на главата ѝ. Немислимо е да се оцелее след сходно пострадване.

А по-късно идва ред и на различен отблъскващ кадър: виждат се 138 натрупа пред една палатка от фестивала. " Супернова ". Това са по-малко от 10% от общия брой на убитите при офанзивите на Хамас против Израел на 7 октомври.

Запис на терористите от Хамас: " Майко, убих повече от 10 "

Израелската войска заяви, че разполага с аудиозаписи, на които терористите и техните командири в линията Газа дават заповеди да се убиват израелци и убийствата да бъдат заснемани. В един от тези записи се чува по какъв начин терористът крещи по телефона: " Майко, убих повече от 10. Майко, синът ти е воин! ". Отговорът също е записан: " Убивай! Убивай! Убивай! ".

Смартфони на терористите от Хамас демонстрират селфита на усмихнати, смеещи се мъже, доста от които са под 30 години, които се снимат пред телата на жертвите, а в близост се чуват радостни възгласи.

Терористите са желали да " покажат, че точно те са направили всичко това ", споделя израелският дипломат в Германия Рон Прозор. „ Израел е оповестил война на Хамас, а това е и война за облиците. Но колкото повече време минава, толкоз по-силно тези фрагменти ще потънат в давност ", споделя Прозор.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Израел: Кибуц Бе'ери - в памет на ужаса от 7 октомври

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР