Семейството на Махса Амини, жена от ирански кюрдски произход, която

...
Семейството на Махса Амини, жена от ирански кюрдски произход, която
Коментари Харесай

Иран забрани на семейството на Махса Амини да пътува, за да получи наградата Сахаров

Семейството на Махса Амини, жена от ирански кюрдски генезис, която умря в ареста, получи възбрана да пътува до Франция , с цел да вземе най-голямата премия за човешки права, присъдена посмъртно. Това сподели пред Агенция Франс Прес техният юрист Чирин Ардакани.

Амини умря на 22 години на 16 септември 2022 година, до момента в който беше за хипотетично нарушение на прецизния дрескод на ислямската република за дами.

Семейството и поддръжниците ѝ споделят, че е била убита. Иранските управляващи настояват, че тя е умряла в ареста от неразкрито до момента здравно положение.

През октомври Европейският съюз присъди най-високото си отличие за права, премията " Сахаров ", на нея и на международното придвижване, което гибелта ѝ провокира.

В събота юристът на нейното семейство във Франция Чирин Ардакани сподели пред Агенция Франс Прес, че на родителите и брата на Амини е било " неразрешено да се качат на борда на полета, който трябваше да ги води до Франция за връчването на премията " Сахаров ".

Чирин Ардакани сподели, че на фамилията е било неразрешено да напуща Иран, макар че има годна виза, а паспортите им са били иззети .
 Европейски Съюз присъди посмъртно премията
Европейски Съюз присъди посмъртно премията " Сахаров " на Махса Амини

Смъртта на 22-годишната кюрдка провокира всеобщи митинги в Иран

Ардакани посочи, че иранските управляващи " в никакъв случай не са били толкоз мобилизирани, с цел да попречат на фамилиите на жертвите да приказват с интернационалната общественост ".

Смъртта на Махса Амини.

Той също по този начин генерира световно придвижване, известно като " Жена, живот, независимост ", призоваващо за и завършек на ръководеното от мюсюлмански духовници държавно управление в Техеран.
 Иран провали церемонии и митинги за годишнината от гибелта на Махса Амини
Иран провали церемонии и митинги за годишнината от гибелта на Махса Амини

Баща ѝ за малко е бил под домакински арест, а гробът на дамата е блокиран

Иранските сили за сигурност потушиха митингите в страната, убиха стотици и екзекутираха десетки за хипотетично присъединяване в това, което публични лица нарекоха " протести ".

След против протестиращите, Европейският парламент неведнъж осъди тежкото състояние с правата на индивида в страната.

През октомври предходната година евродепутатите приканиха за наказания против иранските лица, виновни за гибелта на Махса Амини и за репресиите на режима. В началото на тази година те желаеха пи включването на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война към листата на Европейски Съюз на терористични организации.
 Поругаха гроба на Махса Амини в Иран
Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Младата жена почина след арест от моралната полиция и това докара до всеобщи митинги

Наградата " Сахаров ", която идва с  50 000 евро (53 000 долара), трябваше да бъде връчена на гала в Европейския парламент на 13 декември .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР