Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване

Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване ...

Румен Радев: Трябва да преодолеем демографската криза.


Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата. Това е заявил държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, цитиран в съобщение от прессекретариата на президента.

Двамата са били единодушни, че усилията на институциите следва да се фокусират върху оказването на подкрепа за родителите, подобряване на социалната среда, повишаване на доходите и подобряване достъпа до здравеопазване и образование.

Децата са нашето бъдеще и България трябва да пристъпи към преодоляване на демографската криза, като насърчи отговорното родителство, отглеждане на децата в семейството и намаляване броя на изоставянията, е посочил още Румен Радев. Държавният глава е определил като предизвикателство за България и високия процент на деца, застрашени от бедност и необхванати от образователната система, което налага извеждането на тези проблеми като приоритет на държавната политика.

Д-р Джейн Муита е подчертала приноса на България в рамките на УНИЦЕФ за прилагане на политиките на международната организация, насочени към развитието на децата и ефективното спазване на техните права. Тя е призовала за още по-активни действия и диалог с младите хора у нас, на които предстои да станат родители. Въпреки демографската криза, страната ни е сред европейските държави с най-висок процент на млади родители, много от които са без образование и остават изолирани от програмите за образование, обучение и придобиване на професионални умения. Джейн Муита е отбелязала и значението на усилията за пълноценна образователна интеграция и социализацията на децата с увреждания.

Обща е била оценката, че България е постигнала съществен напредък в деинституционализацията и връщането на децата в семейна среда - от началото на този процес досега десет пъти е намалял броят на деца, отглеждани в специализирани институции, като се очаква той да приключи предсрочно през следващата година.

По време на срещата Румен Радев е посочил и приноса на двете инициативи на президентската институция - "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта" за оказване на подкрепа за лечението на болни деца в България и за социалната интеграция на деца и младежи, лишени от родителска грижа.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg