Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване

...
Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване
Коментари Харесай

Радев: Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата

Семейството е най-хубавата и незаменима среда за развъждане и възпитаване на децата. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на " Дондуков " 2 с представителя на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита. Двамата бяха единомислещи, че напъните на институциите следва да се концентрират върху оказването на поддръжка за родителите, възстановяване на обществената среда, повишение на приходите и възстановяване достъпа до опазване на здравето и обучение.

Децата са нашето бъдеще и България би трябвало да пристъпи към превъзмогване на демографската рецесия, като насърчи виновното родителство, развъждане на децата в фамилията и понижаване броя на изоставянията, уточни още Румен Радев. Държавният глава дефинира като предизвикателство за България и високия % на деца, застрашени от беднотия и необхванати от просветителната система, което постанова извеждането на тези проблеми като приоритет на държавната политика.

Д-р Джейн Муита акцентира приноса на България в границите на УНИЦЕФ за използване на политиките на интернационалната организация, ориентирани към развиването на децата и ефикасното съблюдаване на техните права. Тя прикани за още по-активни дейности и разговор с младежите у нас, на които следва да станат родители. Въпреки демографската рецесия, страната ни е измежду европейските страни с най-голям % на млади родители, доста от които са без обучение и остават изолирани от стратегиите за обучение, образование и придобиване на професионални умения. Джейн Муита означи и смисъла на напъните за пълноценна просветителна интеграция и социализацията на децата с увреждания.

Обща бе оценката, че България е постигнала значителен прогрес в деинституционализацията и връщането на децата в фамилна среда - от началото на този развой до момента 10 пъти е намалял броят на деца, отглеждани в профилирани институции, като се чака той да завърши предварително през идната година.

По време на срещата Румен Радев уточни и приноса на двете начинания на президентската институция - " Българската Коледа " и " Подкрепи една фантазия " за оказване на поддръжка за лекуването на заболели деца в България и за обществената интеграция на деца и младежи, лишени от родителска грижа.

Държавният глава акцентира, че при идното си присъединяване в 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк ще означи смисъла на интернационалната задача на УНИЦЕФ, както и нуждата от по-активна поддръжка за работата на институциите, които работят за подобряването на обществената среда за децата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР