Семейството, чиято двуетажна къща изгоря в доспатското село Змейца през

...
Семейството, чиято двуетажна къща изгоря в доспатското село Змейца през
Коментари Харесай

Семейството с изгорялата къща в Змейца търси помощ

Семейството, чиято двуетажна къща изгоря в доспатското село Змейца през октомври предходната година, търси помощ от положителни хора, защото нямат средства за довършане на ремонта на дома си и обикновено обзавеждане.

Припомняме, че пожара тръгнал от комина обхвана 100-годишната къща с гредоред за броени минути посреднощ. Хората били събудени от комшии и излезли на време от горящата сграда. Гасенето му траяло към 4 часа. Къщата на Гьокови е на рид в горната част на селото, дебитът на водата бил слаб. Наложило се да бъде спряно водоподаването на цялото село, с цел да има вода за пожарната. Спасени били прилежащи къщи и селскостопански постройки. От изсипаната вода в горящата къща тя остана при започване на зимата изцяло необитаема, а хората се изнесоха при родственици.
След пожара посреднощ цялата петчленна фамилия беше останала единствено облеклата на гърба си. Двете по-млади дами в къщата и мъжът съумяват да спасят единствено документите си, откакто измъкват работната му дреха и дамските си чанти. Всичко друго изчезва в пламъците.

„ Всичко изгоря, в пламъците остана целия ни живот “, споделя Фатма Гьокова. Тя, брат й Делян и брачната половинка му Румяна с щерка им Анджела и старата й майка Рабие на 83 години разчитаха на дарения, с цел да се възвърне още веднъж покрива на къщата им. Много хора пратиха дарения, помогнаха и с материали, взех и заем от банка, към този момент имаме покрив, само че безусловно нищо друго нямаме, а парите свършиха, споделя Фатма. Последният етаж на къщата е на голи стени без прозорци. На фамилията са нужни средства за дограми на прозорците и порти, измазване на новите стаи, водна и електрическа апаратура, подова настилка, елемнтарно обзавеждане най-малко за кухня и стаите, бойлер и домашен уреди.

" Пожара ни погълна всичко - изгоря хладилника, фризер, който бе платен единствено преди един месец, спални, дрешници, шкафове, печки, перални, всичко изгоря. По едни гащи излязохме. На идващия ден като влязох от един остарял ледник, който използвах за долап, извадих трудовите си книжки. Това спасих от моята стая, всичко друго изгоря. Ние живеехме на втория етаж в къщата, първия етаж е на чичо ми, никой не живее там. Няма изгоряло на етажа на чичо, само че нищо не ставаше и там, тъй като бяха пропаднали таваните, цялата къща беше рискова и наводнена от гасенето. За нас сигурно тази зима беше най-тежка. Благодарение на донорите, на които цялостен живот ще благодарим, успяхме да изградим къщата отначало, само че не става за живеене, нямаме средства да я довършим, с цел да може да се влезе в нея “, споделя Гьокова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР