Семейството, чиято двуетажна къща изгоря в доспатското село Змейца през

Семейството, чиято двуетажна къща изгоря в доспатското село Змейца през ...

Семейството с изгорялата къща в Змейца търси помощ.Семейството, чиято двуетажна къща изгоря в доспатското село Змейца през октомври миналата година, търси помощ от добри хора, тъй като нямат средства за довършане на ремонта на дома си и елементарно обзавеждане.

Припомняме, че пожара тръгнал от комина обхвана 100-годишната къща с гредоред за броени минути посреднощ. Хората били събудени от комшии и излезли на време от горящата постройка. Гасенето му продължило около 4 часа. Къщата на Гьокови е на хълм в горната част на селото, дебитът на водата бил слаб. Наложило се да бъде спряно водоподаването на цялото село, за да има вода за пожарната. Спасени били съседни къщи и селскостопански постройки. От изсипаната вода в горящата къща тя остана в началото на зимата напълно необитаема, а хората се изнесоха при роднини.
След пожара посреднощ цялата петчленна фамилия беше останала само дрехите на гърба си. Двете по-млади жени в къщата и мъжът успяват да спасят само документите си, след като измъкват работната му дреха и дамските си чанти. Всичко друго изчезва в пламъците.

„Всичко изгоря, в пламъците остана целия ни живот“, казва Фатма Гьокова. Тя, брат й Делян и съпругата му Румяна с дъщеря им Анджела и възрастната й майка Рабие на 83 години разчитаха на дарения, за да се възстанови отново покрива на къщата им. Много хора пратиха дарения, помогнаха и с материали, взех и заем от банка, вече имаме покрив, но абсолютно нищо друго нямаме, а парите свършиха, казва Фатма. Последният етаж на къщата е на голи стени без прозорци. На семейството са нужни средства за дограми на прозорците и врати, измазване на новите стаи, водна и електрическа инсталация, подова настилка, елемнтарно обзавеждане поне за кухня и стаите, бойлер и домакински уреди.

"Пожара ни погълна всичко - изгоря хладилника, фризер, който бе купен само преди един месец, спални, гардероби, шкафове, печки, перални, всичко изгоря. По едни гащи излязохме. На следващия ден като влязох от един стар хладилник, който употребявах за шкаф, извадих трудовите си книжки. Това спасих от моята стая, всичко друго изгоря. Ние живеехме на втория етаж в къщата, първия етаж е на чичо ми, никой не живее там. Няма изгоряло на етажа на чичо, но нищо не ставаше и там, защото бяха пропаднали таваните, цялата къща беше опасна и наводнена от гасенето. За нас със сигурност тази зима беше най-тежка. Благодарение на дарителите, на които цял живот ще благодарим, успяхме да изградим къщата наново, но не става за живеене, нямаме средства да я довършим, за да може да се влезе в нея“, казва Гьокова.

Източник: marica.bg