„Семейство Стоянови” е озаглавена необичайна изложба, която ще бъде представена

...
„Семейство Стоянови” е озаглавена необичайна изложба, която ще бъде представена
Коментари Харесай

Спомени от соца: Необичайна изложба показва живота на семейство Стоянови

„ Семейство Стоянови” е озаглавена необикновена галерия, която ще бъде показана във Варна, написа Дарик. Експозицията съставлява 37 фотоси, които демонстрират всекидневието на българското семейство в интервала от началото на черно-бялата снимка до появяването на цветните тв приемници в семействата.

 Позиране в жанр Тихомир Стоянов

Необичайното в тази ситуация е това, че фотосите са събирани по битаци и антикварни магазини. Черно-белите фотоси са взети главно от битпазара в София, само че има и такива от битака във Варна, до момента в който той съществуваше до Автогарата, разкри създателят на изложбата Тихомир Стоянов.

Архивът на фотографа включва над 10 000 негативи и диапозитиви, събирани в продължение на повече от пет години. Една от задачите на архива е да съхранява паметта на българското семейство и да не отива на боклука или неизвестно къде.

 Тихомир Стоянов

Селекцията “Семейство Стоянови” ще бъде показана за повторно у нас. Първи я видяха в София през февруари. Интересът към изложбата от достоверни фамилни фотографии демонстрира, че към момента у нас се усеща носталгия по предишното.

 Тихомир Стоянов

„ На хората през днешния ден им липсват 14-дневните почивки. Липсва може би и това да бъдем по-свободни и непринудени, да обръщаме по-специално внимание на фотографията”, счита основателят на плана “Семейство Стоянови”.

Според него през последните десетилетия фотографията не се е трансформирала изключително. В предишното обаче е имало едно по-специално отношение към заставането пред камера, а хората са стояли „ малко по-отговорно”.
 Тихомир Стоянов

Черно-белият роман за предишното демонстрира новородени бебета, рождени дни, събирания с другари, родственици и сътрудници.Не са пропуснати чавдарчета, пионерчета и изпращането в казармата. Кадрите за снимани и като спомен от разнообразни пътувания. Самото семейство Стоянови пък е мислено.

„ Името е една задявка към моята фамилия. Стоянови е една обичайната българска фамилия. Нещо като Иванови и Петрови”, споделя още създателят.

 Тихомир Стоянов

Следващият план на Тихомир Стоянов, по който към този момент работи, е озаглавен „ Подарявам ти лика си”. В него ще бъдат включени фотоси, които са подарявани сред българите с обръщение на гърба.

Изложбата “Семейство Стоянови” ще бъде открита на 15 март (четвъртък ) от 10.00 часа. Всеки искащ да я види ще може да го направи до 30 март в Contemporary Space (ул. „ Марко Балабанов” 23).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР