Семейство Петкови се занимава с този бизнес от 2010 г.

...
Семейство Петкови се занимава с този бизнес от 2010 г.
Коментари Харесай

Охлюви по варненски

Семейство Петкови се занимава с този бизнес от 2010 година

© Цветелина Белутова Ако сте чували за село Българево, то е било по две аргументи - видели сте го на картата на път за нос Калиакра или сте отишли до фермата за миди " Дълбока ". Има обаче и трета, по-неизвестна причина да минете през това малко село до Каварна. От 2010 година в селото се намира фермата за охлюви " Еко-Телус ". Собствениците - Емилия и Пенчо Петкови, специализират в развъждането на охлюви от типа Helix Aspersa Maxima и по техни думи фермата им е третата по величина в България.

За да добиете визия какво значи това, ето ви цифри - в парцела от близо 5 дка се отглеждат над 1.5 млн. охлюви.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Цялата продукция се употребява в прилежащия ресторант. " Еко-Телус " е отворена за туристи, а семейство Петкови от предходната година предлага и лични козметични артикули с концентрат от слуз на охлюви.

Как се прави бизнес с охлюви

С самообладание. Идеята за плантация се заражда още през 2008-2009 година, споделя Пенчо Петков. По негови думи тогава в България има охлювъден клъстер, който стартира концепцията, че от бизнеса могат да се вършат лесни и бързи пари. В този интервал доста бизнесмени основават лични ферми, само че бързо по-късно банкрутират поради нереалистични упования. Семейство Петкови също са едни от тези, които се възпламеняват по концепцията, само че не стават част от общата наклонност точно поради търпението и способността да устоят финансово. " Печалбата идва след втората-третата година, когато се завърти колелото ", споделя Петков.

Фотограф: Цветелина Белутова Започват с първична инвестиция от 80 хиляди лева и с концепцията за плантация за произвеждане и развъждане на охлюви по френски способ. " Най-разпространени са два метода за развъждане на охлюви - френски и италиански ", изяснява Петков. Френският способ има по-добри добиви, само че е и по-скъп, защото изисква инвестиция в зала за репродукция и инкубатори, до момента в който при италианския родителите се пускат във фермата, където се чифтосват, снасят и раждат. Идеята е за френски рандеман, а мястото в Българево, на което сега е ситуирана фермата, е фамилно и се оказва уместно за развъждането на охлюви. Така през 2010 година " Еко-Телус " към този момент е действителност.

Още първоначално Петкови се насочват към пазара отвън България - главно във Франция, като първата година съумяват да създадат два огромни износа. На първо време работят с логистични компании, само че след това купуват личен превоз и даже стартират да изкупуват непознато произвеждане. И тъкмо когато всичко върви по проект, бизнесът им претърпява два следващи удара.

Два нокдауна и отново на крайник

Първият е през 2013 година, когато техен камион катастрофира край Виена и губят над 5 т продукция. Вторият идва на идната година - 2014 година, откакто всички дребни охлюви се давят в проливен дъжд. " При втория банкрут бях подготвен да се откажа, само че жена ми ме убеди, че би трябвало да стана и да продължа, спомня си Петков. Тогава през 2015 година извънредно мъчно и с последни старания се опитахме да възродим бизнеса и превърнахме фермата в туристическа атракция. "

До момента във фермата са вложени към 300 хиляди лева, като 50 хиляди лева от тях фамилията печели по програмата " Млад фермер " през 2012 година От краен банкрут ги избавят тъкмо тези пари, описват Петкови.

Ферма, ресторант, козметика

С течение на времето двамата схващат какъв брой огромен е капацитетът на това, което към този момент са основали. Според Петков фермата им в с. Българево се намира на извънредно стратегическо място, поради близостта до нос Калиакра като известна туристическа дестинация, както и поради самото естество на бизнеса им. Така пет години след началото на бизнеса им семейство Петкови стават първите в България, които отварят фермата си за туристически визити. В момента гостите на " Еко-Телус " могат да видят всички процеси при развъждането на охлювите - от тяхното възпроизвеждане, през снасянето на хайвера, до излюпването на дребните, като част от независимо посещаване или тур-беседа.

Първоначално при представянето на фермата Петкови прибавят и малко дегустационно меню към обиколката на посетителите. Впоследствие виждат мощен интерес към охлювите като деликатес и се вземат решение да отворят ресторант в самата плантация - още веднъж за пръв път в страната. В момента цялата продукция на " Еко-Телус ", както и тази от три по-малки ферми се употребява в ресторанта им " Ескарго ". От 2018 година Петкови имат и лична козметична серия артикули с концентрат от слуз на охлюви, която се създава по тяхна рецепта и с техни артикули в Пловдив. По-рано оферират такава козметика от непознати производители, само че още веднъж поради огромния интерес и по рекомендация на гости вземат решение да основат лична марка.

И един музей Догодина Петкови възнамеряват да отворят и първия по рода си у нас музей на охлюва.
Петкови залагат напълно на връзката с клиентите и качеството на услугите и продуктите си и това си проличава на всички места във фермата им. Самите те създават рецептите на всичко, което се предлага в ресторанта им, и не престават да са дейни във всеки аспект от работата във фермата. Фермата и ресторантът отварят порти при започване на май и работят до края на октомври. Целогодишно за тях работи още един човек, а при потребност наемат други сезонно. При тях, както и при доста други бизнеси у нас неналичието на работна ръка се оказва основен проблем. " Много мъчно се намират хора, които имат предпочитание да се научат и да вършат нещата както би трябвало ", счита Петкова.

Догодина на парцела в село Българево би трябвало да се появи първият по рода си в България музей на охлюва, който съгласно Петкова ще е изключително забавна атракция за деца, възпитаници и туристически групи. Според нея у нас към момента се знае извънредно малко за охлюва като тип, за неговите вкусови и козметични качества и това е една от идеите на " Еко-Телус ". В допълнение също от следващата година във фермата би трябвало да проработи и магазин, в който Петкови ще оферират личните си козметични артикули, както и други тематични сувенири, създадени на място. Тази година пък на пазара би трябвало да излязат още две серии от козметичната линия - арома и с розово масло.

За семейство Петкови това е единственият логичен метод за разгръщане. И двамата са уверени, че могат да вършат бизнес и на други места, само че по този начин биха изгубили двете си най-ценни конкурентни преимущества - качеството на продукта и директния контакт с клиентите. " Искаме да запазим лицето си, да сме разнообразни и разпознаваеми - това е значимото за нас ", описват те.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР