Семейство остана без дом навръх Великден. Взрив разруши къща в

...
Семейство остана без дом навръх Великден. Взрив разруши къща в
Коментари Харесай

Съседи се обединиха в помощ на семейство, останало без дом на Великден

Семейство остана без дом точно на Великден. Взрив унищожи къща в пловдивското село Брестовица, за благополучие няма потърпевши хора

Потърпевшите описват, че бойлерът не е бил остарял и е бил изключен, когато са излезли от вкъщи си. Сега те разчитат на помощта на съседите си, с цел да им оказват помощ да разчистят останките от разрушената къща, съобщи

А пострадалите допускат, че до гърмежа се стигнало, поради проблем със защитния клапан. Бойлерът избухнал в събота към 22:30 часа. Два часа по-рано фамилията на Любомира Велева вечеряло в двора.

„ Някой ни накара към 8:00 часа да си тръгнем. Прибрахме масата, чинии. Изключих бойлера и към 8:15 часа тръгнахме. И към 10 и половина ми се обади комшийката да ми каже какво се е случило “, описа тя.

Днес постройката е в руини. Семейството прави оценка вредите на хиляди левове.

"Като цяло банята я няма. Тук имаше едно коридорче към банята, това тук беше мивка “, демонстрира Любомира.

Сред отломките личат и остатъците от бойлера. Според пострадалите уредът бил закупен преди 3 години. Часове преди случая го изключили. Предполагат къде е била повредата.

По думите на специалисти най-вероятно повода е възвратният клапан, който извършва една от най-важните функционалности във всеки бойлер.

„ Защитната функционалност. Нейната роля е да се задейства, когато налягането в бойлера, в резултат на прегряване, е по-високо от естественото. И функционалността на клапана е да изпусне налягането “, изясни Цветан Петров.

В 20-годишната си процедура Цветан е ремонтирал хиляди бойлери. Уточнява, че клапанът не може да е причина за гърмеж, в случай че уредът не е включен.

„ Сам по себе си самият електроуред, когато е изключен, не може да сътвори налягане, което да провокира гърмежа “, добави той. Затова допуска, че случаят в селото е плод на човешка неточност.

„ Със сигурност нещо не е било както би трябвало. Дали е обвързвано със самата апаратура на бойлера или неточност при последвал ремонт. Може би объркана част “, допусна Цветан. И посъветва всички семейства с бойлер защо да наблюдават, в случай че имат подозрения за щета.

„ Основното, което могат да виждат е смяна в топлината на водата “, обясни майсторът.

Обратно в Брестовица потърпевшото семейство прикани хората за помощ. „ Който може да пристигна и да помогне това нещо да се разчисти. Багерчета, камиончета, мъжки ръце “, помоли Любомира.

„ Имаме чиновници в кметството и служебно камионче, с което можем да помогнем за извозването на отпадъците. Toва е еквивалент на бомба “, съобщи кметът Любен Радев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР