Семейство не си купува хляб, за да спести за телефонни

...
Семейство не си купува хляб, за да спести за телефонни
Коментари Харесай

Покъртително: Как бедни деца учат онлайн

Семейство не си купува самун, с цел да спести за телефонни ваучери, които да обезпечат онлайн образованието на две деца. Истина е и се случва през днешния ден. В област Враца достъп до онлайн образование имат 91% от учащите се, сочат формалните данни. От над 16 500 възпитаници, малко над хиляда, нямат опция за учене онлайн. Какво коства обаче този вид образование на родителите в пословично бедния Северозапад и значи ли бедността липса на предпочитание за учене? Отговорите - в историята, която споделя Румяна Попова по Нова тв.

Венцислава има три деца. Малкото доста мечтаело да тръгне на детска градина, само че това по този начин и не се случило поради ковид. Двете по-големи момчета в фамилията са положителни възпитаници, само че образованието им онлайн е доста мъчно по независещи от тях и родителите им аргументи.

„ И двамата учат на телефон, който не е в доста положително положение. Счупен е. Обаче го използваме краткотрайно, тъй като той не е и наш, а на моя другарка. Тя ми го е отстъпила, с цел да могат двамата да учат. Днес се постанова Ники да учи на телефона. Утре се постанова Преслав да учи на телефона ”, споделя майка им Венцислава.

Страда повече по-малкият наследник, тъй като по-големият постоянно има повече задания. Сутрин би трябвало да е в часовете, а следобяд – на занималня.

„ Цял ден се постанова той да е пред телефона или таблета. В случая пред нашия телефон, който имаме. А пък Преслав, госпожата ми се обажда и ми споделя: „ Вени, това и това Преслав би трябвало да напише или да научи, и на идващия ден предоставяме домашното. Редуват се, с цел да може да не губят материала. А пък когато нямам опция да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация защо би трябвало да се учи ”, споделя още Венцислава.

Ваучерите свършват нормално за 1 ден, а най-евтиният от тях коства 10 лв.. Момчетата схващат това и също търсят разновидности.

„ Звънкам на госпожата и тя ми споделя домашното, каквото би трябвало да пиша ”, сподели 11-годишният Ники.

„ Много е тежко! Аз се старая те да имат храна и облекло - най-важното.  Да, има хора, които живеят в разкош. Ние не живеем в разкош, само че значимото е, че имат ток, имат вода, имат най-важното – храната ”, добави Венцислава.

Всичко, което тя получава месечно, са 440 лв. детски надбавки за трите си деца. С тях би трябвало да заплати храната, облеклото,сметките. Таткото не съумял да си откри работа и по тази причина си направил малко стадо от 10 овце. Отглеждат още животни и птици, с цел да се прехранват. Хляб не са купували от дълго време. По-евтино им е да го омесят у дома и да го опекат в печката на дърва. Така икономисват за повече ваучери за непознатия телефон, с цел да могат да учат децата. Истинският интернет за тях е единствено далечна фантазия.

„ На този стадий аз не мога да си го разреша. Първото е, тъй като той постоянно върви на София. Той е с епилепсия и се постанова да пие 2 типа медикаменти. Аз там би трябвало да си заплащам. Нямам опция. И се постанова да въвеждам постоянно ваучери поради тях, с цел да могат да учат. Искам децата ми да учат! Не желая да са необразовани. Искам на следващия ден като излязат от този дом, да бъдат образовани, да имат образование и хората да кажат „ Ето, на Вени децата са свършили учебно заведение ”, както аз съм свършила ”, споделя майката.

Тя желае да спести на момчетата си компликациите, които бедността поставяла и пред нея, до момента в който учела във Враца. Минавала пешком близо 10 километра, с цел да върви от квартирата до учебно заведение, тъй като парите не стигали и за тролей.

„ Аз съм приключила 12-ти клас с тъга. Налагало се е от болничното заведение „ Райна княгиня ” да вървя пешком до ученическия комплекс доста пъти. Не един път или 2 пъти. Много пъти в сняг, доста пъти в дъжд се е налагало. Аз не желая моите деца да са по този начин ”, сподели Венцислава.

Обещала си е да им оказва помощ да учат, даже когато това наподобява невероятно, тъй като счита, че заслужават. Всеки от тях има своето желание към предметите. Ники е по-артистичният. Играе в локалния самоинициативен състав и дори има грамота. Иска да се занимава с литература. Преслав пък харесва повече точните науки и мечтае да стане математик.

„ Аз желая децата ми да учат! Искам децата ми да имат телефон или таблет и интернет най-важно, с цел да могат да учат. Аз не желая децата ми да станат необразовани. Не желая да ги сочат с пръст и да споделят „ Ето, виж - това дете е необразовано. То не знае името да си напише ”, споделя Венцислава.

Затова макар рецесията, която сътвори коронавирусът, фамилията няма да се съобщи пред него и пред толкоз типичната за Северозапада беднотия. Цифрите като статистика другояче са ясни - 13% от децата в начална степен, 11% в прогимназиална и единствено 4% в гимназиална във Врачанско нямат опция за образование онлайн и за тях се обезпечават други способи.

Децата на Венцислава ще получат два таблета, с помощта на две зрителки на NOVA – Фелиз Василева и госпожа Милецова. Преди няколко месеца те се свързаха с екипа на малкия екран с молба да предоставим устройствата на нуждаещи се деца.

Но кой ще им помогне за интернет?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР