Семейство, което не получава поне 2 301 лв. на месец

...
Семейство, което не получава поне 2 301 лв. на месец
Коментари Харесай

Семейство с под 2300 лева на месец мизерства

Семейство, което не получава най-малко 2 301 лева на месец е обречено на ограничения. Това са общо нужните средства за прехрана на четиричленно домакинство (двама родители и две деца), нужни с цел да се задоволят съществени потребности, свързани с изхранване, с изискванията на живот, опазване на здравето и обучение, пресмятат специалистите на КНСБ. Средно на едно лице от този вид семейство, месечната прехрана е в размер от 575,28 лева

Оттук следва, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с 2 деца, би трябвало да бъде не по-ниска от 1 474 лева, с цел да се обезпечат средствата нужни за прехрана на живота на този вид средностатистическо семейства, споделят синдикалистите. Излиза обаче, че действителният приход е много под " санитарния " най-малко за естествен живот. Официалните данни за трудовите хонорари на наетите лица през трето тримесечие на 2017 година, регистрират междинна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от нужните междинни стойности за прехрана.

От началото на година тримесечните темпове на издръжката на живота бележат гладко повишаване и в края на трето тримесечие растежът доближава до 2.9% на годишна база. Основен принос за покачването на издръжката имат питателните артикули с растеж от 4.4% на годишна база, при нехранителните артикули темпът се задържа на релативно по-ниски равнища от 1.6%. Това значи, че инфлацията гладко се завръща в България, споделят от КНСБ.

Факторите, които повлияха за повишаването на издръжката на живота са поредният растеж на съществени хранителни артикули, които засягат бедните пластове, в резултат на което техният живот нараства релативно повече. Нарастване по отношение на миналата година се следи при месо и месни артикули (с 4.8%), мляко и млечни артикули (6.6%), скотски и растителни мазнини (с 5.1%). Също по този начин и нарастване от 1 юли на цените на природния газ, на топлоенергия (около 3%) и на енергоносителите (средно 1.5%), имайки поради високия условен дял в разноските в домакинските бюджети за отопление, осветяване, превоз и други сходни, слагат пред съществено тестване преобладаващата част от българските семейства. На процедура, разноските за поддържане на жилище, за отопление, осветяване, вода доближават годишен растеж от 4.8%, разноските за услуги за обучение и автомобилните бензини и горива се регистрира растеж надлежно от 2% и 4.2%.

Темповете прегледани в динамичност за последните 10 години регистрират повишаване на издръжката на живота с 38.8% (при база септември 2007 г.). През този интервал в номинално изражение общата стойност за 4-ри членно домакинство се усилва с към 643 лева, като някои от потребителските групите означиха бележити растежи: питателните артикули повишаване приблизително с 27.4%; електрическата енергия с 28.7%, водоснабдяване с 48%; твърди горива с 56.7%; топлоенергия с 24.4%.

Според резултатите от проучването 30% от семействата са с общ приход на 1 лице под нужния за издръжката даже на бедните семейства (до 314 лева - публична линия на бедност). Което значи, че в такива условия живеят близо 2.165 благ. българи. Други 45% от семействата са с общ приход на 1 лице сред линията на беднотия и нужните средства за естествен живот (или към 3.25 млн. души. А едвам 25 на 100 от фамилиите имат приход на всеки член от 575 лева или повече. В такива условия живеят 1.8 млн. българи.

Известен факт е, че заплатите у нас са най-ниски в Европейски Съюз, само че се оказва, че същото важи и когато се съпоставим в страните на Балканите, даже и с тези, които не са членки на Общността. В България минималната работна заплата е по-ниска с 26.2% от тази в Румъния, от Сърбия с 5.2%, с 65.6% от Гърция, с 46.9% от Турция, със 70% от Словения. Само спрямо Албания минималното равнище на възнаграждение у нас е по-високо - с 29.9%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР