Семейство Гладстон е призовано да плати репарации за робство на Ямайка

...
Потомците на бившия министър-председател Уилям Гладстон са изправени пред призиви
Коментари Харесай

Потомците на бившия министър-председател Уилям Гладстон са изправени пред призиви да платят репарации на Ямайка за ролята на предците им в робството.

Семейство Гладстон се извини за робовладелското си минало в Гвиана и обеща да финансира изследвания на робството и други проекти на церемония в петък.

Но семейството е обвинено, че не е признало случая за плащане на репарации за робство в Ямайка.

Семейството каза на BBC: „В момента сме съсредоточени единствено върху Гвиана.“

„Има много работа тук [в Гвиана]“, каза Гладстоун.

Джон Гладстон - бащата на Уилям Гладстон, един от най-уважаваните министър-председатели на Обединеното кралство - беше един от най-големите собственици на роби в Британската Западна Индия.

Базата данни за наследството на британското робство на Лондонския университет (UCL) показва, че Джон Гладстон е притежавал или държал ипотеки над 2508 поробени африканци в Гвиана и Ямайка през 19-ти век.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Той получава повече от 100 000 паунда компенсация, след като британският парламент прие закон за премахване на търговията с роби през 1833 г., като получава 15 052 паунда за 806 поробени хора в Ямайка.

Семейството на Гладстон ще се извини за връзките с робството Риши Сунак отхвърля призива да плати обезщетения за робство Ямайка разглежда репарации за робство от Тори MP

Четейки извинението на семейството към Гвиана, Чарли Гладстон, пра-правнукът на Уилям Гладстон осъди робството като „престъпление срещу човечеството“ и призна „продължаващото въздействие на робството върху ежедневния живот на мнозина“.

Той каза, че семейството подкрепя 10 -точков план за репарации, предложен от карибските нации.

Но не се споменаваше робовладелството на Джон Гладстон в Ямайка на церемонията в Гвиана в петък, нито в семейството изявление, обявяващо намерението си да се извинят и да направят дарения миналата седмица.

Джон Гладстон е притежавал „значителни имоти“ в Ямайка, каза Верин Шепърд, директор на Центъра за изследване на обезщетението в Университета на Западна Индия.

Тя каза, че семейство Гладстон "трябва да дойде на мястото на престъплението и да се извини на хората, които живеят в тези квартали" .

Ямайският академик и професор по социална история призова семейство Гладстон „да се ангажират с репарации, както правят в Гвиана“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Обезщетенията са широко признати като компенсация, дадена за нещо, което е счетено за неправилно или несправедливо, и може да приеме много форми.

Миналата седмица семейство Гладстоун заяви, че ще се стреми да дари £100 000 на Международния институт за изследване на миграцията и диаспората към Университета на Гвиана, който стартира в петък.

В Гвиана семейството също така обеща финансиране "за подпомагане на различни проекти в Гвиана" и Центъра на UCL за изследване на наследството от британското робство за пет години.< /p>

Проф Шепърд каза: „Сега, когато осъзнаваме, че сме били игнорирани, мисля, че Ямайка трябва да предприеме подход.“

Би Би Си беше казано, че Националният съвет по репарациите на Ямайка обсъжда случая Гладстон и обмисля какви действия да предприеме.

Съветът не е имал никакъв контакт със семейство Гладстон до момента.

Подход за репарации

Джон Гладстон беше шотландски търговец, който направи състояние от собствеността си върху захарни плантации и поробени работници през десетилетието преди премахването.

Неговото видно участие в индустрията оформя политическата кариера и наследството на неговия син, Уилям Гладстон, чието отношение към робството се променя през живота му.

В неговия В първата си реч пред парламента либералният министър-председател защити правата на собствениците на плантации, но по-късно нарече робството „най-гнусното престъпление“ в историята.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР