Наводненията наложиха евакуация на почти 100 000 души в Пакистан

...
Семействата преминаха през вода и добитъкът беше натоварен на лодки
Коментари Харесай

Семействата преминаха през вода и добитъкът беше натоварен на лодки при масова евакуация на около 100 000 души в пакистанската провинция Пенджаб.

Няколкостотин села и хиляди акра земя в провинцията бяха наводнени, когато река Сутледж излезе от коритото си в неделя.

Спасителните лодки пътуваха от село на село през последните няколко дни, събирайки хора, които бяха принудени да чакат на покривите на къщите си, докато нивото на водата около тях се покачваше.

Други бутаха мотоциклети през по-плитки води или държаха вещи над главите си, докато намерят суха земя.

„Наводненията дойдоха преди няколко дни и всичките ни къщи бяха потопени. Вървяхме целия път дотук пеша с голяма трудност“, каза 29-годишният Кашиф Мехмуд, който избяга със съпругата си и трите си деца в помощен лагер, пред агенция AFP във вторник.


„Има пет или шест фута (1,5 до 1,8 метра) вода над пътищата“, каза Мохамед Амин, местен лекар доброволец в лагер за помощ.

„Единственият маршрут, който можеше да бъде използван, сега е под водата.“

Мухамад Аслам, главният метеоролог на Пакистан, отговарящ за наводненията, каза, че нивото на реката е било най-високо от 35 години.

„Спасихме 100 000 души и ги прехвърлихме на по-безопасни места“, каза Фарук Ахмад, говорител на спешните служби на Пенджаб.

Мохсин Накви, временно изпълняващ длъжността главен министър на Пенджаб, каза, че мусонните дъждове са накарали индийските власти да пуснат излишната вода от резервоара в Сътледж, причинявайки наводнения надолу по течението от пакистанската страна на границата.

Индия претърпя силни мусонни дъждове тази година, с над 150 убити при инциденти, свързани с дъжд от юли.

„Достатъчно време за предупреждение“

Ali Tauqeer Sheikh, експерт по климата и водата, базиран в пакистанската столица Исламабад, каза, че нивата на водата в Sutlej са станали толкова високи, че надхвърлят капацитета за съхранение на Индия.

„Нямаше намерение или злонамереност от страна на Индия. В крайна сметка водата трябваше да потече надолу по течението към Пакистан“, каза той.

„В Пакистан наблюдавахме индийския мусон доста отблизо, очаквахме го и го очаквахме и следователно Пенджаб и пакистанските власти имаха достатъчно време за предупреждение, за да евакуират общностите и да планират спешна реакция“, каза той, добавяйки, че и двете страни бяха изправени пред климатична катастрофа.

Летният мусон носи на Южна Азия 70 до 80 процента от годишните си валежи между юни и септември всяка година.

Той е жизненоважен за прехраната на милиони фермери и за продоволствената сигурност в регион с приблизително два милиарда души – но също така води до свлачища и наводнения, които водят до чести евакуации.


Повече от 175 души са загинали в Пакистан при инциденти, свързани с дъжд, от началото на сезона на мусоните в края на юни, главно поради токов удар и срутване на сгради, съобщиха службите за спешна помощ.

Пакистан беше опустошен от седмици на безпрецедентни наводнения миналата година, които наводниха почти една трета от страната, но централната провинция Пенджаб беше до голяма степен пощадена от най-лошото наводнение.

Големи части от Синд и Белуджистан все още се възстановяват от щетите.

Пакистанските власти се борят да преодолеят щетите, причинени от масивните наводнения миналата година, които засегнаха 33 милиона души и убиха 1739. Те причиниха щети за 30 милиарда долара на икономиката на страната.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР