Семействата на три удушени16-годишни момичета получават справедливост за смъртта им след

...
Семействата на три удушени16-годишни момичета получават справедливост за смъртта им след
Коментари Харесай

Най-голямото издирване: Как заловиха удушвача от събота вечер след 30 години

Семействата на три удушени16-годишни девойки получават правдивост за гибелта им след цели 30 години. Едно от най-голямите издирвания в страната и революционният метод, по който полицията открива серийния палач, са доказателство, че нищо не остава прикрито.

Мнозина се притесняват, че детективите в никакъв случай няма да открият килъра, прочут като " удушвача от събота вечер " - само че 30 години по-късно той бе открит на най-невероятното място.  Наложило се е да бъдат открити две ДНК-проби, с цел да бъде открит индивидът, който е всявал боязън в Южен Уелс.

Историята на нещастието и справедливостта е в основата на новата драма " Убийства в Стилтаун ".

Всичко стартира през лятото на 1973 година, когато градът и покрайнините на Суонзи са шокирани от два случая на девойки, които излизат да се забавляват, само че не се връщат вкъщи.

През юли 16-годишната Сандра Нютън излиза с приятеля си в близкия Бритън Фери, когато изчезва по време на петмилната си разходка до дома към един часа сутринта.

Three 16-year-old girls strangled, a country's biggest murder hunt and the ground-breaking way police found the serial killer
— BBC Wales News (@BBCWalesNews)
Полицията счита, че тя се е пробвала да се прибере у дома на автостоп.

Тялото на Сандра е открито два дни по-късно в отводнителен канал. Тя е била ударена по главата и удушена със личната си пола.

След това, през септември, Джералдин Хюз и Полин Флойд са открити мъртви в гората в близкия Ландарси, откакто се прибират на автостоп от нощно излизане в Суонзи.

Смъртта на девойките провокира най-голямото търсене на убийци в Уелс и екип от 150 чиновници разпитва 35 000 души, които дават отговор на описанието на последния човек, забелязан с Джералдин и Полин.

Но това, че има гъста коса, мустаци и е мъж на възраст сред 30 и 35 години, не е единствената диря за проверяващите - детективите разполагат и с изложение на автомобила, който е управлявал.

Техният основен очевидец е видял девойките да напущат Суонзи същата вечер и да се качват в ярък Morris 1100, ръководен от мъж.

Шокът от това, че млади девойки излизат да се забавляват и в никакъв случай не се прибират вкъщи, сътвори същинско възприятие на боязън - а този човек към момента е на независимост.

Скръбта беше голяма. Обществото обезверено желаеше някой да бъде хванат, само че никой не беше задържан и нямаше съществени следи.

Кога детективите свързват убийствата?

Работейки без компютри, полицията се сблъсква с непостижима задача, защото от планината от документи пресява голям брой вероятни обвинени.

По това време служителите на реда считали, че едно и също лице е умъртвило и трите девойки - само че някой към този момент бил вкаран в рамката за убийството на Сандра.

Основният обвинен за гибелта на Сандра е последният човек, който я е видял. Това е приятелят ѝ, само че той твърди, че е почтен и в никакъв случай не му е повдигнато обвиняване.

Въпреки бруталната аналогия детективите не престават да водят обособени следствия за гибелта на Сандра и убийствата на Джералдин и Полин съвсем 30 години по-късно.

Двете следствия са свързани при започване на 2000 година с нов инструмент за откриване на закононарушения, когато полицията на Южен Уелс стартира да възобновява студени случаи с вярата, че ДНК най-сетне може да изправи убийците пред правораздаването.

Първо, петната от сперма върху облеклата на Джералдин и Полин са изолирани, с цел да се покаже, че съответстват с тези на еднакъв мъж - само че лицето не е било в неотдавна откритата ДНК база данни.

Но една година след началото на новото следствие по интервенция " Магнум " тестванията на бельото на Сандра дават на детективите първия огромен пробив.

Three murders went unsolved but were never forgotten.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР