Семействата на специалисти имат 21 945 лв. на година465 лв.

...
Семействата на специалисти имат 21 945 лв. на година465 лв.
Коментари Харесай

Шефовете с 64% по-високи доходи от бачкаторите

Семействата на експерти имат 21 945 лева на година

465 лева се падат приблизително на месец на човек от фамилията

Обикновените служащи хапват повече калории от началниците си

Ръстът на възнаграждението води до друго ползване на самун, месо и плодове

Доходите на фамилиите, в които най-малко един от съпрузите заема управителна служба или има личен бизнес, са с 64% по-високи от тези на семействата, в които всички са елементарни служащи.

Годишните приходи на едно домакинство са приблизително 12 836 лева, а на човек – 5586 лева, сочат данните на Национален статистически институт. Това прави по 465 лева на човек на месец. Сумата е много дребна като се има поради, че междинната заплата за страната надмина 1200 лева

Но парите в едно домакинство се разделят сред всичките му членове. Затова даже един от съпрузите да взима висока заплата, в случай че в фамилията има пенсионер, незает или дете, междинният приход на човек пада доста. Но в случай че главата на фамилията е на управителен пост, като да вземем за пример управител или старши чиновник във компания, междинният годишен приход на семейството скача на 26 777 лева А на всеки от фамилията се падат по 9 112 лева годишно, което прави по 760 лева на месец.

Ако главата на семейството е елементарен служащ, междинният приход на фамилията за година е 16 368 лева А на човек се падат единствено по 5 710 лева годишно, или близо 475 лева на месец.

Ако главата на фамилията е експерт в своята област, т.е. извършва характерни и виновни задания, само че не е на управителна служба, то междинният годишен приход на семейството е 21 945 лева, което прави по 1828 лева на месец. На човек от семейството се падат по 9030 лева за година, или по 752 лева на месец.
 Домакинствата, в които главата е управител или старши чиновник във компания, употребяват по-малко калории, в сравнение с фамилиите на служащите.
Оказва се обаче, че даже човек да е управител, приходите от заплати в семейството му са единствено с 40% по-високи от получените заплати в фамилиите на елементарни служащи. По-високите приходи идват, в случай че човек има личен бизнес и наети чиновници. Шефовете, които ръководят личната си компания, носят в фамилията над пет пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, само че са да вземем за пример майстори или със свободни специалности и не управляват личен състав.

Противно на упованията, семействата, в които главата е управител или старши чиновник във компания, употребяват по-малко калории, в сравнение с фамилиите на служащите. В фамилиите на мениджърите и хората със личен бизнес приблизително дневно се изяждат по 1927 калории на човек, до момента в който в семействата на служащите изяждат по 2152 калории. Като в работническите фамилии хапват повече самун (81,1 кг. на човек за година при 57,1 кг. на човек в фамилиите на мениджърите), месо (31,6 кг. на човек годишно при 30,4 кг. в семействата с мениджъри) и месни артикули (14 кг. на човек при 11,9 кг. в фамилиите на шефовете). В фамилиите на мениджърите обаче ядат повече плодове (52,8 кг. на човек при 45,3 кг. в фамилиите на елементарни работници), както и малко повече домати, краставици, луканка, кашкавал, прясно и кисело мляко.

Мениджърите пушат по 992 цигари на година

Собствениците на компании имат по-големи разноски през свободното си време

Но шефовете не живеят доста по-здравословно от подчинените си, тъй като всеки член от семейството им пуши приблизително по 992 цигари на година, при 829 цигари в фамилиите на служащите. В семействата на мениджърите се пие повече бира и вино, както и високоалкохолни питиета като ракия, водка и уиски.

Семействата на мениджърите и старшите чиновници харчат за храна с 46% повече от работническите фамилии. За облекла и обувки мениджърите дават с 47% повече, а за свободно време и обучение – над два пъти и половина повече от фамилиите, в които главата е елементарен служащ. Оказва се, че шефовете купуват по-скъпа храна и ядат по-често в заведения за хранене, само че във връзка с количествата храна няма огромна разлика от потреблението на служащите. Хората с по-висок професионален статус се отличават по това по какъв начин прекарват свободното си време.

Според данни на националната статистика

Програмистите взимат три пъти повече от фермерите
 Частните компании в бранша „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ дават приблизително по 33 370 лева на година.
Програмистите взимат над три пъти по-високи заплати от фермерите. Средната годишна заплата на заетите в бранша “Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ”, където влизат и софтуерните експерти, е 32 636 лева, сочат данните на Национален статистически институт за 2018 година Това прави по 2720 лева на месец. В същото време заетите в селското, горско и римно стопанство получават единствено по 10 883 лева годишно, или по 907 лева на месец.

 На второ място по заплати след IT експертите са финансистите. Заетите във сферата на финансите и застраховането получават приблизително по 22 843 лева на година, или по 1904 лева на месец, сочат данните на националната статистика. На доста малко разстояние след тях с годишна заплата от 22 171 лева са работещите в областта на “Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива ”. На месец се получават приблизително по 1848 лева

В страната има единствено още две сфери, в които хората взимат над 20 хиляди лева на година. Това са заетите в “Добивната индустрия ” (20 318 лева.) и “Професионални действия и научни проучвания ” (20 084 лева.). Във всички останали сфери заплатите са доста по-ниски. Най-близко до челната петица са заетите в държавното ръководство с 15 232 лева на година.

Скандал

Депутати получават 1269 лева и без да вървят в Народното събрание
 Цвета Караянчева
Пореден скандал за заплати на депутати, които не вървят в Народното събрание, се развихри през днешния ден. Народните представители са единствените хора в България, които получават хонорари даже да не стъпват на работното си място. Защото в правилника на Народното събрание (НС) е записано, е им се поставя 1/3 от месечното заплащане и още толкоз от така наречен представителни пари. Така единствено от главната си заплата те взимат 1269 лева без да вървят в Народното събрание.

В четвъртък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че алената парламентарна група, която напусна Народно събрание, не желаят да получават хонорари. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отговори с писмо на Нинова. В него тя оповестява, че по настоящия Правилник за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) заплащане се поставя. Председателят на Народно събрание не разполага с пълномощия еднолично да трансформира ПОДНС, показва Караянчева.

На собствен ред Нинова й отговори във фейсбук като настоя да се гласоподава предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на депутатските заплати.

В София

Вдигат с 10% парите на водачите в градския превоз

С 10% ще се усили заплатата на работещите в четирите сдружения на столичния градски превоз, парите ще бъдат получени през март месец. Това заяви ръководителят на непрекъснатата транспортна комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова.

По мотив дефицита на фрагменти в столичния градски превоз кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че се търсят решения по казуса и изрично отхвърли опцията за разреждане на линиите. “Знаем за казуса с дефицита на водачи, което пък води до ексклузивен труд. Казвала съм доста изрично на шефовете на сдруженията, че изключителният труд би трябвало да бъде в границите на закона, в границите на Кодекса на труда ”, разяснява Фандъкова. Тя означи, че съгласно синдикатите междинната брутна работна заплата в сдруженията е към 1500 лева, а на водачите тя е към 1800 лева

Относно настояването на транспортните синдикати да се отстрани нощния превоз, кметът сподели, че този тип обслужване е пробна мярка и следва да се види до каква степен е ефикасна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР