Семейства от Варна ще бъдат разселени в бази в Рибарица

...
Семейства от Варна ще бъдат разселени в бази в Рибарица
Коментари Харесай

Оплаквания на бежанци: Искаме хотел на първа линия, поне два пъти месо седмично!

Семейства от Варна ще бъдат разселени в бази в Рибарица и Паничище

Първите влакове с бежанци потеглят в неделя от Варна. Те ще бъдат настанени в бази в Рибарица и Паничище. Дни преди крайния период украинските бежанци към този момент напущат хотелите в Слънчев бряг. Сред тях е и Анна от Херсон.

"От четири дни сме в преносимо положение с подготвени куфари, меко казано. Нито работа можем да стартираме, елементарен живот не можем да стартираме! Дайте ни някаква дата, с цел да можем да се организираме! Не можем да се лутаме и да се намираме в това положение ", съобщи пред Анна.

Повечето заминаващи ще могат да пренощуват в почивната база на Министерството на защитата в Сарафово до момента в който им се обезпечи превоз до новите места за настаняване. Голяма част от хотелиерите обаче също чакат изясненост какво да вършат.

"Все още нямаме никаква информация къде ще бъдат настанени хората. Молим за лист най-малко по градове, в случай че не - да се оповестяват съответните бази, най-малко по градове. Защото аз вървя по хотели и сътрудниците желаят да бъдат разселени, тъй като имат резервации ", прикани хотелиерът Елена Андонова.

Малко над 500 са хотелите в цялата страна, декларирали предпочитание да вземат участие в новата стратегия за настаняване на бежанци против 15 лв. дневно. В близо 300 от тях към този момент има настанени украинци. Част от държавните бази обаче още не са подготвени да одобряват хора.

"Към вътрешността на страната се чака да потеглят 7 000 души от региона на Варна ", посочи ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева.

От Държавната организация за бежанците регистрират растеж на позвъняванията от недоволни украински бежанци. Най-честите сигнали са свързани с недоволства от изискванията в местата за настаняване.

"Много от тях са основателни, други много несериозни от вида "бихме желали да останем на първа линия на морето ", "поне 2 пъти в седмицата би трябвало да има месо ", и всяка стая да има сешоар ", разяснява Тошева.

Бежанците ще пътуват с рейсове, които ще бъдат съпровождани от чиновници на Министерство на вътрешните работи до гарите, където ще се качват на влакове. След това също имат обезпечен транспорт до базите за настаняване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР