Семейства на деца, които са останали без родител, ще получават

...
Семейства на деца, които са останали без родител, ще получават
Коментари Харесай

Семейства на деца без родител ще получават нов вид месечна помощ

Семейства на деца, които са останали без родител, ще получават от следващата година нов тип месечна помощ. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на брифинг пред публицисти в постройката на министерския съвет. Той уточни, че помощта ще стане факт посредством измененията на Закона за фамилните помощи за деца, които държавното управление е приело през днешния ден. Условието е децата да нямат право на наследствена и лична пенсия.

Месечната помощ ще се отпуска на база на рентабилен аршин, който ще бъде съгласуван с този, въведен за другите месечни помощи по Закона за фамилните помощи за деца. Той се дефинира годишно със Закона за държавния бюджет, като в този момент е 450 лева Освен това децата, според от възрастта си, би трябвало да посещават детска градина или учебно заведение.

" По плановете, които са направени, от обществената помощ, която предлагаме, евентуално могат да се възползват 5600 деца ", уточни министърът. В момента почти 2700 деца получават лични пенсии от Държавното публично обезпечаване, като въпрос на техен избор е дали ще се възползват от новата помощ или ще продължат да получават лична пенсия, тъй като отпуснатите до края на годината лични пенсии ще продължат да се изплащат. Новата фамилна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната лична пенсия за сираци, която е 113 лева, оповести Бисер Петков.

На днешното си съвещание държавното управление е одобрило от 1 август да се изплащат лични пенсии на още 92 деца, заяви още министърът на труда и обществената политика.

Бисер Петков осведоми, че през днешния ден е бил признат и план на нов Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система. С този законопроект се цели да се понижи общественото неравноправие и да се насърчи общественото включване, тъй като в обсега на обществените предприятия са препоръчани 12 групи уязвими хора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР