Семейните празници са прекрасни, нали? Повод да се събере фамилията,

...
Семейните празници са прекрасни, нали? Повод да се събере фамилията,
Коментари Харесай

Адът - това са роднините

Семейните празници са прелестни, нали? Повод да се събере семейството, да се опреснят спомените и на 100 годишната ви вуйна, да се обсъдят всичките деца от „ висшето ” на най- огромния внук до последното зъбче на бебето. Рождени дни ( на децата ), Коледа, именни дни, даже сборовете по селата. Поводи да искаш.

Звучи ли ви все по този начин прелестно? За някои пъкълът, това сигурно са роднините. Самата мисъл за вуйна Пенка, леля Стефка, свакото, братовчеда Ачо ги изпълват с безгранична скука. В дози, които и Буда не би изчистил с медитация под дървото.

Има хора, които настръхват при мисълта за Коледа, когато всички би трябвало да сме сплотени, да сме смирени и да ни сплоти фамилната общественост. Фразата „ фамилни празници ” напряко им предизвиква алергичен припадък. Лесно е да установите, дали сте един от тези хора. Ето топ въпросите, на които роднините ни принуждават да отговорим все едно сме застанали не на софра, а пред Светата инквизиция:

„ Как е любовният живот? ” – Ако сте неомъжена/ необвързана това е топ въпросът. Как да обяснявате на вуйна си, чиято фантазия е да поплаче на сватбата ви, какъв брой мъчно е днешно време да намериш удовлетворителен мъж и да го задържиш. А и като я познаваш, да ги запознаеш, това би било последното нещо във връзката ви.
Съвет: Колкото и да ви се желае да кажете нещо хапливо, множеството ви родственици няма да вдървен. Задръжте репликата палач, единствено се засмейте кокетно и загадъчно – това ще предизвика нова посока на мислите им. Нека се чудят, дайте им храна за размисъл.

„ Започна ли към този момент работа, какъв брой време стана откогато те уволниха? ” – по какъв начин да отговори човек на този въпрос? Може и да предходната седмица да се е пуснал слухът измежду родата, че не сте на работа, само че с всяка минута той към този момент живее личен живот.
Съвет: Да обясняваме за шефа - експлоататор, за ненавистните ви сътрудници, за мизерната заплата...отново няма смисъл. Обратна имитация: „ Ти като си с 35 години трудов стаж, какъв брой ти е пенсията? ” - също не е удачна, демонстрира пренебрежение. „ На последното изявление ми споделиха, че съм прекомерно квалифицирана за тях ” е добър вид. И сменете тематиката с прелестната картофена салата, която таман пробвате.

„ Кога ще си имате деца? ” Та вие даже още не го обсъждали, а все ще се откри някой да зарадва „ младата двойка ” с сходен въпрос. Разбира се, че в случай че въобще стигнете до такава степен, сами ще решите и те ще са последните, които ще научат.
Съвет: „ Да забележим, дали той/ тя ще издържи срещата с вас. Ако още е тук и на сутринта, значи незабавно ще ви уведомим по отношение на бъдещите ни деца ”

Общо взето, в случай че роднините ви изпълват по- скоро с скука, а не с непоносимост, всеки въпрос от тяхна страна може да бъде обезвреден и извърнат в смешка.

Но и тогава, има тематики, които не трябва да засягаме, когато сме с родственици на една маса и мотивът е празничен:

Политика. Никога. Неизчерпаема тематика, която постоянно ще разделя поколенията на: „ едно време ние, и в този момент – вие ”

Прекалени персонални неща. Това би ви сложило в позицията на досадната. А вие не сте. Плувайте в неутрални води.

Внимавайте с предишното. Ако има някаква фамилна загадка, надали Коледа или третия рожден ден на племенника е подобаващия миг тъкмо вие да я разбулите.

Семейни драми. Във всяко семейство има проблеми. Наркотици, престъпни истории, невярност, бракоразвод, загуба, аборт. Това са тематики, които са прекомерно мъчителни, даже и в случай че индивидът не участва на масата.

Другите родственици. Обсъждането, или дано го назовем безобидното злословене на родственици, е за по- стеснен кръг. На огромните фамилни празници това не би трябвало да е тематика за диалог

А какви е хубаво да са тематиките, с цел да си прекарате една чудесна фамилна вечер.

Храната. Дори и да ви е писнало от картофената салата на вуйна ви, попитайте я по какъв начин я прави. Хвалете храната, искайте предписания, слушайте деликатно. Всеки кулинар обича да споделя за „ изкуството ” си. Запишете си даже някоя рецепта, може вие да сте домакинята идната година.

Постиженията. Може да са незначителни, може да са веднъж в годината, само че не изпускайте да ги споменете. Олимпиадата по математика, покачване в службата, пенсиониране – възприятието, че всичко това се случва в точно вашето семейство, ще ви сплоти същински.

Миналото.Блестяща тематика за диалог. Изберете някои забавни истории и единствено „ подайте ” имитация на някой от роднините. По- възрастните на драго сърце си спомнят предишното и още веднъж и още веднъж ще го преразказват на този, който е подготвен да слуша.

Децата. Просто им се радвайте. Може да са сополиви, да са досадни, да мляскат и цапат, или да са ядосани младежи, само че представете се самите вас. Преди няколко години, на тяхно място, на същата такава фамилна колекция. Тогава си мечтаехте някой „ готин ” да ви обърне внимание, бъдете този „ готин ” за тях.

Бъдещето въобще. Има някаква необяснима специфичност измежду нас, че за хубавото в бъдеще не трябва да се приказва. Ами похвалете се, в случай че има за какво. Предстои ви стипендия в чужбина, да завършите обучение, да купите дом или даже да промените цвета на косата си. Споделете ги с тях. Да, от препоръки няма да минете, само че какво пък – и приятелите ви ще го създадат по този начин или другояче. Ако преживеете племенния събор, нищо не може да ви уплаши.

Е, като че ли роднините не са тъкмо пъкълът. Може би има метод и пъкълът да замръзне. Ключът към фамилния празник се крие във всеки от нас. На масата ще има най-малко един човек, с който да се забавлявате. А в случай че това сте всички дружно – празникът ще е прелестен.

И не забравяйте да вършиме фотоси. Така се пазят спомените.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР