Семейна двойка от САЩ се оплака, че личен разговор е

...
Семейна двойка от САЩ се оплака, че личен разговор е
Коментари Харесай

Американско семейство изпадна в потрес! Купиха си тонколонка, която записва тайно разговорите им и ги праща на други хора

Семейна двойка от Съединени американски щати се оплака, че персонален диалог е бил записан от домашната им „ смарт” колонка и изпратен на външен човек, живеещ на близо 300 км разстояние. Т.нар. „ умни” колонки са устройства със специфичен програмен продукт, който може да възприема гласови команди и да контролира разнообразни уреди у дома.

Производителят на колонката „ Амазон” е удостоверил за казуса, само че в публично изказване го дефинира като „ извънредно рядко явление”. Това обаче е втори проблем с умните колонки на „ Амазон” от началото на годината. Преди няколко месеца консуматори се оплакаха, че колонката се включвала сама и започвала да се смее без да е провокирана с нищо.

Умните колонки на „ Амазон” са оборудвани с виртуален помощник, наименуван „ Алекса”. „ Алекса” може да възприема гласови команди, да връща обикновени отговори и да си комуникира с други „ умни” устройства. По този метод доста уреди у дома могат да се управляват единствено с глас.

Къщата на злощастната фамилна двойка от Портланд, Съединени американски щати, е била оборудвана с сходни „ умни” колонки във всяка стая. Чрез тях фамилията регулирало съвсем всичко - от осветлението до отоплението.
Преди две седмици обаче брачният партньор получил телефонно позвъняване от собствен чиновник в Сиатъл - или с други думи на 282 км разстояние. Служителят го предизвестил да изключи всички умни колонки у дома, тъй като получил аудио файл със записан персонален фамилен диалог, споделя брачната половинка Даниел пред локална телевизия. „ Човекът на телефона сподели: Изключете си незабавно умните колонки. Ние обиколихме на всички места и изключихме всичко. А той ни сподели, че е получил аудио файл със запис на диалог в къщата ни. Почувствах се похитена. Като тотална персонална инвазия. Моментално взех решение, че в никакъв случай повече няма да включа това устройство и не мога да му имам доверие”, споделя дамата.

В публично известие от „ Амазон” споделят, че са провели следствие и разказват случилото се като „ извънредно рядко явление”. Повечето им устройства, оборудвани с виртуалния помощник се задействат, когато чуят думата „ Алекса”. От компанията споделят, че колонката чула въпросната дума в фамилен диалог. След това още веднъж от разменените реплики сред съпрузите разпознала командата „ изпрати съобщение”, чула името на човек от листа с контакти, поискала удостоверение и даже го получила.

Това е втори случай с „ Алекса” от началото на годината. Преди няколко месеца доста консуматори се оплакаха, че колонката започвала да се смее без никаква причина и създавала стряскащи обстановки у дома. Смехът нормално идвал след команда да се включи осветлението. От „ Амазон” оповестиха, че „ Алекса” от време на време бъркала британските думи за светлина и смях и чувала командата: „ Алекса”, засмей се!”.

За да решат казуса от компанията деактивираха фразата и я смениха с по-сложна - „ Алекса, можеш ли да се засмееш?”. Някои консуматори обаче се оплакаха, че колонката от време на време се смее даже при цялостна тишина и без да е предизвикана с нищо.

Историите доведоха до още недоволства от колонката в Twitter и Reddit, където един от потребителите пък разказа, че един ден „ Алекса” почнала да му изброява адресите на гробища и погребални домове в региона.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР