Семената от чиа са истинска суперхрана, богата на фибри, протеини,

...
Семената от чиа са истинска суперхрана, богата на фибри, протеини,
Коментари Харесай

Семената от чиа са истинска суперхрана. Ето защо

Семената от чиа са същинска суперхрана, богата на фибри, протеини, здравословни мазнини и други значими субстанции, които подкрепят здравето, написа " Food News ".

Семената от чиа набират известност едвам от скоро, макар че са познати от хиляди години. Днес те са се трансформирали в главен артикул за потребителите, които се грижат за здравето си. Семената от чиа са универсални и нямат мощен усет, което улеснява включването им в храната.

Например единствено две чаени лъжички от тези семена съдържат 13% от дневната норма за здравословни мазнини, 40% от дневната норма за фибри, 17% от дневната норма за калций и 23% от дневната норма за магнезий. Те съдържат и дребни количества други хранителни субстанции като цинк, фолиева киселина и витамин С.

Благодарение на високото си наличие на разтворими фибри, семената от чиа оказват помощ за понижаване на равнищата на " неприятния " холестерол, което понижава риска от сърдечни болести. Фибрите също по този начин оказват помощ за абсорбирането на захарта в кръвта, което намалява равнищата на глюкоза в кръвта. А съдържащите се в семената омега-3 мастни киселини понижават възпаленията и подкрепят здравето на сърцето.

Семената от чиа съдържат и редица антиоксиданти, като витамин С, лигнин, флавоноиди и фенолни киселини, които способстват за имунната отбрана, като понижават възпаленията. Благодарение на отличния баланс сред протеини, здравословни мазнини и фибри, семената от чиа поддържат постоянни равнища на сила. Сложните въглехидрати в този артикул се усвояват по-дълго време и по тази причина не провокират внезапно повишаване на захарта, което също може да повлияе на енергийните равнища.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР