СЕМ почти се разграничи от циничните намеци на шефката си

...
СЕМ почти се разграничи от циничните намеци на шефката си
Коментари Харесай

СЕМ се разграничи с половин уста от цинизма на шефката си, посолствата на САЩ и Украйна реагираха остро


Съвет за електронни медии съвсем се разграничи от циничните подмятания на шефката си Соня Момчилова за клането в киевското предградие Буча през 2022 година Но го направи незадоволително изрично и ясно, а безименно и косвено – посредством малко известие на уеб страницата си, без имена и подписи на членовете.

Така медийният регулатор остави неприятното усещане, че се пробва с сякаш твърди думи да замаже очите на публиката и всичко да си върви, както до момента.

„ Съветът за електронни медии изрично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча “, стартира формалната позиция на Съвет за електронни медии, измъдрена 2 дни след изцепката на председателката си.

„ Става дума за колосален акт на мъчения и убийства на цивилни жители, поради отразяването на които Съвет за електронни медии се сезира преди повече от година “, изясняват се от медийния регулатор. И допълват, че във връзка войната в Украйна „ са осъществили голям брой наблюдения на стратегии на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и малкия екран “, като че ли от това е произлязло нещо положително.

„ Налице са към този момент формирани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на снабдители, които отхвърлят жестокостите на войната “, показват още от Съвет за електронни медии.

И нито дума коментар по обстоятелството, че точно началничката им Соня Момчилова отхвърля жестокостите на съветската войска във войната; нито дали тя има нещо общо с днешната им „ публична “ позиция; нито дали тя ще понесе някакви наказания, откакто не е „ снабдител “, а елементарен началник на Съвет за електронни медии.

Припомняме, че в понеделник председателката Момчилова (която напълно инцидентно е от квотата на президента Радев в медийния регулатор) съобщи в предаването „ Контракоментар “ на Асен Генов в YouTUBE, че с изключение на съветска агитация, в българските медии се следи и „ агитация в противоположна посока “. За образец даде изявления „ за заболяване на Путин, че бил починал, за Буча и така нататък. “

Посолствата на Украйна и Съединени американски щати обаче реагираха на коментара на Момчилова много по-остро и разгласиха свои безапелационни позиции.

Украинското съобщи, че счита за неприемливи и манипулативни изказванията на Соня Момчилова във връзка Бучанската покруса:

„ Категорично настояваме, че е неприемливо изопачаването на обстоятелствата в изискванията на широкомащабната въоръжена експанзия на русия против Украйна. Трагедията в Буча беше приета от интернационалната общественост с приемането на декларация, към която Република България публично се причисли през април 2023 г. След деокупацията на Буча напролет на 2022 година интернационалните специалисти записаха 1400 убийства (включително 37 деца), голям брой обстоятелства на изнасилвания, мъчения и други военни закононарушения. Към момента се проверяват съвсем 11 000 военни закононарушения в Киевска област. Като цяло, в границите на активността на Международния углавен съд и Специалния арбитражен съд за следствие на закононарушенията на съветското политическо управление против Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни закононарушения, както и опустошения на значима гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна чака от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровергаване и взимане на нужните ограничения за реагирането по отношение на рисковите и подвеждащи изказвания, касаещи зверствата на съветските окупатори в Буча, което опонира на формалната позиция на Република България като държава-членка на Европейски Съюз и НАТО “, написаха от посолството на Украйна.

Посолството на Съединени американски щати пък съобщи: „ Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с цялостна скорост, като отхвърля Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало кръвопролитие. Стотици мъже, дами и деца са убити безсистемно от съветските сили. Тези дейности са част от акция на необятно публикувано и систематично принуждение против цивилни жители. Не се заблуждавайте от лъжите! “, приканиха американците.

Соня Момчилова, по-известна до неотдавна като текстописец на чалга парчето на Слави Трифонов „ Ще ти скъсам г*за “, не за пръв път се демонстрира като последовател на путинската идея. В свои изявленията тя оспорва позицията на българските публицисти, които с цялостно съображение са на страната на Украйна в пълномащабната експанзия на Русия против територията й.

Колегите й в Съвет за електронни медии – Пролет Велкова и Симона Велева, желаеха оставката й поради разпространение на „ антидемократична агитация “ и „ кремълски опорни точки “. Искането им обаче не бе признато, като срещу гласоподаваха Момчилова, другата членка на Съвет за електронни медии от квотата на Радев – Габриела Наплатанова, и Галина Георгиева от квотата на ГЕРБ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР