СЕМ обяви датите на конкурса за директори на БНР и

...
СЕМ обяви датите на конкурса за директори на БНР и
Коментари Харесай

СЕМ обяви конкурсите за нови директори на БНТ и БНР

СЕМ разгласи датите на състезанието за шефове на БНР и Българска национална телевизия. Мандатът на Александър Велев (вляво) изтече, а на Константин Каменаров бе предварително преустановен

© Николай Дойчинов, БНР На съвещанието си в четвъртък Съветът за електронни медии (СЕМ), разгласи процедури за избор на генерални шефове на Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ). Мандатът на сегашния шеф на БНР Александър Велев изтича в края на този месец - на 29 май, а предварителната промяна на Константин Каменаров, който оглави държавната телевизия преди две години, се наложи поради дефинитивно доказаната му присъда за шофиране след приложимост на алкохол.

Условията за БНР

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кандидатите да оглавят БНР могат да подават документи в медийния регулатор до 27 май. Очаква се имената на позволените до надпреварата да бъдат оповестени до 18 юни. След това членовете на медийния регулатор би трябвало да се срещнат с концепциите им и да дефинират кои претенденти да бъдат позволени допуснати до обществено показване и чуване на концепциите си, с които желаят да управляват радиото. Имената им ще станат известни до 24 юни, а самото обществено чуване е несъмнено за 26-27 юни. Изборът на общоприет шеф на държавното национално радио ще се организира на 28 юни.

От оповестените дати излиза наяве, че участниците в състезанието за БНР ще имат 21 календарни дни, с цел да приготвят концепциите си. За съвсем несъмнено се счита, че Александър Велев ще кандидатства за втори мандат, само че се разискват и имена на други вероятни кандидати за поста. Сред тях са Митко Димитров, някогашен шеф на Радио София, Светослав Костов, сега шеф на Радио София, някогашният общоприет шеф на БНР Валерий Тодоров и даже Мартин Захариев - някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, някогашен издател, а в този момент член на Националния ръб по туризъм.

Условията за Българска национална телевизия

Надпреварата за освободения от Каменаров пост в Българска национална телевизия ще стартира съвсем редом с тази за БНР, като претендентите ще могат да подават документи до 3 юни. Кои са те ще стане ясно до 25 юни, а до 1 юли - кои са позволени до обществено показване на концепциите си в Съвет за електронни медии, планувано за 3-4 юли.
Новият общоприет шеф на държавната телевизия ще бъде определен на 5-и юли. Така претендентите дще имат разполагаем 25 календарни дни, с цел да се приготвят за състезанието.

Сегашният изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, който през последните 18 месеца беше програмен шеф на Българска национална телевизия 1, е апетитен за любимец за поста. Отново - защото през лятото на 2017 година, когато взе участие в предходния конкурс, се очакваше точно той да го завоюва, само че не съумя - поради огласена информация за подозрително доказване на управнически стаж с записка от партийната телевизия на " Атака ". Тогава за него се смяташе, че се употребява с поддръжката на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - предприемачът Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания " Ноу фрейм медия " АД, която беше благосъстоятелност на партньорката на Сталийски - Виолета Сечкова. Той беше за малко и изпълнителен шеф на ТV7, финансирана с пари от КТБ и затворена след банкрута на банката.

Обявените от Съвет за електронни медии процедури за избор на шефове на радиото и малкия екран провокираха мнения за късите периоди, в които претендентите би трябвало да приготвят концепциите си.
" Още на 19 март Съвет за електронни медии изрази единодушие през май да бъде разгласен конкурс и считам, че спазихме дадената дума. В бранша се знае от по-рано, че това следва и тези, които са имали желание да вземат участие в състезанието, действително са имали задоволително време ", разяснява ръководителят на медийния регулатор София Владимирова, която неотдавна беше избрана отново за трети път на поста.

Сроковете на състезанието подсказват и друго - че властта бърза да назначи новите ръководители на двете публични медии преди локалните избори през есента, които ще са и тест за оцеляването й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР