СЕМ допусна всички претенденти за генерален директор на БНТСъветът за

...
СЕМ допусна всички претенденти за генерален директор на БНТСъветът за
Коментари Харесай

БНТ избира нов генерален директор на 29 юни

СЕМ позволи всички кандидати за общоприет шеф на Българска национална телевизия

Съветът за електронни медии (СЕМ) позволи настоящия началник на БНТЕмил Кошлуков и останалите 7 кандидати за общоприет шеф на Българска национална телевизия до финалната фаза - чуване на концепциите. Това се случва без значение от острите сигнали на общественици и културни дейци, че съгласно тях той не дава отговор на условието "да има публичен престиж и професионално самопризнание ".

Изслушванията ще се проведат на 27-и и 28 юни, а изборът на нов началник на публичната телевизия ще бъде на 29 юни.

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова разяснява сигнала на обществениците по време на съвещанието.

"Лично аз имам прочут пресантиман към подписки и описи, по тази причина не се поддавам на сходни въздействия и въздействия. Освен това в чест на обективната истина би трябвало да споменем, че писма и в поддръжка на ръководещия сега националната телевизия дойдоха в Съвет за електронни медии, тъй че няма по какъв начин да не вземем под внимание и противоположната позиция, която бе застъпена в тях, както и по повод позицията на синдикатите. ", сподели Момчилова.

Казусът бе коментиран и от другия член на Съвет за електронни медии Пролет Велкова.

"Имам запаси към кандидатурата на Кошлуков поради неговия публичен престиж. Първо условие към бъдещия общоприет шеф, е точно неговият публичен престиж. След консултация с способени адвокати на Съвет за електронни медии, взех решение да поддържа неговото чуване в идващия стадий на състезанието, тъй като в случай че не го създадем, може да последва обжалване и да вкара съветът за електронни медии в процедури, които да се окажат проблематични за идващото управление на Българска национална телевизия ", сподели тя.

20 културни дейци, измежду които Иван Лечев, политолога проф. Евгений Дайнов, певицата Камелия Тодорова, журналистът Искра Ангелова, тенисистката Мануела Малеева и други показват съответни образци, с които стимулират тезата си, напомни

"Силно притеснителни и говорещи за политически зависимости и обвързаности обстоятелства от неговата биография са, че е бил водач и създател на политическа партия “Новото време”. Работил е в партийната телевизия “Алфа” на политическа партия “Атака”. Бил е управителен кадър във банкрутиралата компрометирана и печално известна като малкия екран на "Василев и Пеевски " ТВ7. Има неясноти по отношение на управническия му стаж и доказателства за лъжливи данни при първото му кандидатстване за поста “генерален директор” в Българска национална телевизия ", показват те.

В сигнала обществениците дават образци, които дефинират като "компрометирани дейности ".

"Негови дейности, осъществени в границите на мандата му като “програмен директор” в Българска национална телевизия (времеви интервал декември 2017 - юли 2019), когато още с първия опит не съумява да се класира за шеф на медията, както и в по-ново време като към този момент заемащ поста “генерален шеф “ (времеви интервал 2019-2022), които дейности са безусловно несъвместими с понятия като престиж, достолепие и интегритет, и които опозоряват и компрометират освен него персонално, само че и самата медия, която той ръководи”, написа в сигнала.

В сигнала са изброени и неприемливи прояви, осъществени от Кошлуков. Сред тях са размахването на междинен пръст като програмен шеф и водещ на предаването “Още от деня ", намесата в редакторската политика на предаването “Денят стартира с просвета ".

Пускането на подправена вест, обвързвана с Народния съд към митингите на “Изправи се, мутри вън”, за която след това Българска национална телевизия се извинява. И още неналичието на отразяване и лъчение на основно изказване на Президента по време на народен празник на Р.България, за което след това Българска национална телевизия се извинява. А също по този начин премахването на най-гледаното детско предаване “Сънчо” от програмата на медията и на “обичаното и гледано културно предаване “Нощни птици” от програмата на медията.

Изслушването на концепциите е планувано за 27 и 28 юни. До момента в конкуренцията за общоприет шеф на Българска национална телевизия са позволени 8 претендента - Сашо Диков, доцент Светлана Божилова, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Василена Матакева, Емил Кошлуков.

На 29 юни членовете на медийния регулатор ще гласоподават. Генералният шеф може да бъде определен с нормално болшинство – т.е. с гласовете на трима от общо петимата членове на медийния съвет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР