Селяни, които ловят риба в река Меконг в Камбоджа, успяха

...
Селяни, които ловят риба в река Меконг в Камбоджа, успяха
Коментари Харесай

Хванаха най-голямата сладководна риба

Селяни, които ловят риба в река Меконг в Камбоджа, съумяха да заловен солиден склон с тегло 300 кг, за който се счита, че е най-голямата сладководна риба, документирана в миналото. Създанието е хванато на 13 юни и откриватели от Wonders of the Mekong – еко група, която работи за запазване на дивата природа на реката – бързо идват, с цел да го проучат.

„ Това е доста вълнуваща вест, тъй като става въпрос за най-голямата сладководна риба в света “, споделя биологът от Wonders of the Mekong Зеб Хоган пред CNN. „ Вълнуваща е и, тъй като значи, че този сектор от Меконг към момента е здрав – знак за вяра, че такива големи риби към момента живеят тук. “

Наречена Борами, на името на кхмерската дума за „ цялостна луна “, 4-метровата риба е уловена край северния остров на река Меконг Ко Преа като са нужни 12 мъже, с цел да я извлекат на брега. Рибарите по-късно отиват право при екипа на Хоган, който е спонсориран от Американската организация за интернационално развиване (USAID, ААМР), с новината за улова. Тогава учените от групата донасят на острова три индустриални везни, с цел да претеглят ската.

Хоган споделя, че този улов в допълнение потвърждава, че Меконг е сериозно място за размножаване на гигантската риба. Само през последната година минимум три големи скатове са били уловени в региона, в това число един с тегло 180 кг, оповестява New York Times.

„ Фактът, че най-голямата сладководна риба в света е била уловена в Меконг, е незабравим “, споделя Хоган. „ Това е мощно обитаем район и реката е изправена пред доста провокации, в това число доста лов на риба. “

Наистина, скатовете в река Меконг – и всички други великански сладководни риби – са все по-застрашени.

 Giant freshwater stingray

Долната страна на склон

Продължавайки през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам, Меконг е хазаин на третото най-голямо рибно многообразие в света. Въпреки това, построяването на язовири, несъразмерният лов на риба, замърсяването и проникването на солена вода заплашват нейните великански мигриращи типове, които се нуждаят от цялото пространство, което могат да получат, с цел да се развъждат и оцеляват.

„ Големите риби в международен мащаб са застрашени. Те са типове с висока стойност… Около 70% от гигантските сладководни риби в света са застрашени от изгубване, както и всички типове в Меконг “, прибавя Хоган пред Al-Jazeera.

Гигантските скатове в реката поемат тежестта на вредите от всички тези провокирани от индивида и от околната среда фактори, съгласно Wonders of the Mekong. Въпреки рестриктивните мерки за лов на риба и други старания, през последните години има редица всеобщи смъртни случаи.

За благополучие, учените доставиха Борами с акустичен таг, с който ще наблюдават придвижванията й през идната година благодарение на 36 подводни приемника, написа Times.

Това е първият път, в който екипът маркира риба и употребява новия набор от приемници, а Хоган се надява скоро да маркира още стотици в „ доста незадоволително проучената “ речна система – която също е дом на сладководни делфини и великански сомове.

А здрава женска с размерите на Борами – плюс другите великански скатове, уловени и освободени тази година – може да значи признаци на вяра за сладководната популация на река Меконг.

„ Почти немислимо е толкоз огромна риба към момента да се среща в река, толкоз мощно ловувана и развита като Меконг “, споделя Хоган.

Борами взема международния връх от сом, уловен в Северен Тайланд през 2005 година, който тежи 293 кг.

 Whale-Shark-Scale-Chart-SVG-Steveoc86

Най-голямата соленоводна риба пък е китовата акула (Rhincodon typus) като най-големият доказан субект е с дължина 18,8 м.

Китовата акула държи доста върхове за размери в животинското царство, най-много за най-голямото живо гръбначно животно от небозайници.

Китовата акула се среща в откритите води на тропическите океани и рядко може да се откри във вода под 21 °C. Проучвания, които преглеждат линиите на напредък на гръбначния дирек и скоростта на напредък на свободно плуващите акули, правят оценка продължителността на живота на китовата акула на 80–130 години.

Тези животни имат доста огромни усти с филтри, които се срещат единствено при две други акули. Те се хранят съвсем извънредно с планктон и дребни риби и не съставляват опасност за хората.

Видът е разделен през април 1828 година след залавянето на 4,6-метров образец в Тейбъл Бей, Южна Африка. Андрю Смит, боен доктор, обвързван с английските войски, ситуирани в Кейптаун, го разказва на идната година. Името „ китова акула “ се отнася до размера на рибата, която е толкоз огромна, колкото някои типове китове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР