Селцето Градешница се намира в Северозападна България, близо до Криводол.

...
Селцето Градешница се намира в Северозападна България, близо до Криводол.
Коментари Харесай

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

Селцето Градешница се намира в Северозападна България, покрай Криводол. Там е открита глинена плочка, изписана със стегнати редици от знаци. Заедно с археолога Георги Ганецовски от Регионалния исторически музей във Враца ще ви разкажем нейната история.

В края на 60-те години Богдан Николов, известният врачански археолог, чието име е обвързвано и с Рогозенското златно богатство, се натъква на артефакта при разкопки на огромно населено място от ранната каменно-медна ера – началото на V хилядолетие пр.Хр. Той съставлява вдлъбната плочка или плосък съд с правоъгълна основа. От двете страни са пробити дупчици. От вдлъбнатата страна са издълбани знаци, проведени в редици, а от другата – стилизирано изображение на човешка фигура в молитвена поза, заобиколена от орнаменти.

„ Значимостта на откритието е голяма, тъй като и до ден сегашен това си остава най-ранната протописменост в света ”, споделя Георги Ганецовски.

Най-старите египетски писмени знаци датират от 3200 година пр.Хр. Писмените знаци, открити край античния град Урук в Месопотамия, се отнасят към 3300 година пр.Хр. В средата на ХХ век край селцето Тартария (Търтърия) в Румъния са открити глинени плочки с проведени знаци, считани от някои учени за най-ранната протописменост. Плочката от Тартария е датирана от 5300 година пр.Хр. Също в средата на предишния век при

разкопките на известната Каранова могила (край Нова Загора) е открит „ щемпел ” с сходни знаци, евентуално още по-стар.

Скоро по-късно е открита и плочката от Градешница.

„ Става дума за няколко артефакта, които се датират от ранната каменно-медна ера. Единият е плочката от Тартария, другият е печатът от Караново, само че съгласно стратографския способ на проучване най-ранният артефакт е този от Градешница. Разликата във времето е дребна – това към този момент може да се дефинира с по-прецизна методика на датиране - споделя Ганецовски. - Във Врачанския музей сме показали и подтекста, в който е открита плочката, с цел да е ясно, че тя е открита във втория културен слой на обекта, няма никакви следи от по-късно нарушаване, които биха подложили под подозрение датировката й, и е открита измежду други материали, които са изложени дружно с нея – съдове с пиктограмни знаци под дъната си и други. “

На същото място е открит и глинен модел на храм, затрупан със знаци, една красива дрънкулка - допуска се на богиня, също цялата изписана със знаци. Подобни знаци се срещат и другаде в региона, има съдове с пиктограмни дъна в местността Езерото край Борован. Този взрив в опитите за предаване на съответна информация посредством знаци върху глина е засвидетелстван на доста места, споделя археологът.

Дунавската цивилизация. Проф. Харалд Харман е немски лингвист и културолог. Живее и работи във Финландия, създател е на повече от 40 книги на разнообразни езици. В книгата си „ Загадките на Дунавската цивилизация ” той развива тезата, че археологическите открития от последните десетилетия приказват за съществуването на високоразвита земеделска просвета, която се заражда на територията на днешна Източна Европа към VІІ хилядолетие пр.Хр. Според Харман тази Дунавска цивилизация,

по-стара от Нилската и Месопотамската, е развила първата книжовност.

Тя се припокрива с по този начин наречената просвета Винча (по името на населено място в Сърбия, където са открити графични знаци, сходни на тези върху печата от Караново и плочката от Градешница). „ Винчанските знаци ” демонстрират еволюция на „ графитите ”, които се зараждат през седмото хилядолетие пр.Хр., като последователно се усложняват. Тази протописменост кулминира в плочките от Тартария от към 5300 година пр.Хр. с деликатно подредени редици от знаци, които основават визията за текст, написа Харалд Харман в книгата си „ История на писмеността ”. Това се отнася и за знаците върху плочката от Градешница.

Разказът на Георги Ганецовски удостоверява, че еволюцията на тази просвета се открива и в артефактите от Врачанския регион.

Прочетете целия материал на уеб страницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР