Селското ни стопанство боледува. Диагнозата е прохождане след тежка травма“.

...
Селското ни стопанство боледува. Диагнозата е прохождане след тежка травма“.
Коментари Харесай

Проф. Въшин: Диагнозата на селското ни стопанство е прохождане след тежка травма

„ Селското ни стопанство боледува. Диагнозата е прохождане след тежка контузия “. Това съобщи в предаването „ Неделя 150 “ проф. Иван Въшин – ректор на Тракийския университет. Днес овцевъдите и земеделските стопани също означават своя празник.

„ След като при започване на прехода на процедура беше разграбено, съвсем унищожено и най-важното са изгубени пазари, в този момент постепенно, само че стабилно се развива, окрупнява, модернизира и печели пазари. За страдание, към момента не сме преодолели спекулата, прекупвачеството. Според мен темпото би трябвало да бъде засилено. Има една основна дума – коопериране. В страните, където селското стопанство е мощно развито, фермерите битуват в такива кооперации. Чрез тях и дребните фермери работят при равни условия с огромните ферми. Не на последно място защищавам постоянно да има същински тържища – тържища освен за плодове и зеленчуци, а и за млечни артикули, за рибни артикули, за яйца, за консерви и така нататък Там е контролът на органите. Там има място и Българската организация за сигурност на храните “.

Според него в България имаме потребност от протекционизъм на родното произвеждане:

„ Трябва да има държавно субсидиране на селското стопанство или една част да минава през държавния бюджет “.

Проф. Въшин счита за възмутителна практиката на непознати компании за двоен стандарт на стоките. Тя би трябвало да бъде спряна, безапелационен е той, само че добави:

„ Трябва да акцентира обаче, че и нашите родни производители постъпват от време на време по този метод.... Вината си е изцяло в нас. Това за мен е обидно – да имаме две предприятия или настрана две линии за палмово масло и единствено за чисто мляко. Това не го намирам за потребно никога, в противен случай – това отваря малки врати. Къде е гаранцията, че това сирене няма да се осъществя по същия метод, през нощта да се преетикира и така нататък? Най-напред би трябвало да обърнем внимание на нашето произвеждане и по-късно на европейското “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР