Селскостопанските загуби, причинени от продължаващия недостиг на гориво в Мексико,

...
Селскостопанските загуби, причинени от продължаващия недостиг на гориво в Мексико,
Коментари Харесай

Загубите на земеделците в Мексико скачат заради криза на горивата

Селскостопанските загуби, породени от продължаващия дефицит на гориво в Мексико, се правят оценка на близо 300 млн. $, споделя водач в бранша, а общият стопански напредък евентуално също ще бъде обиден, защото държавното управление се бори за стабилизиране на разпространяването на бензин, осведоми Reuters.

Загуби от минимум 5,5 милиарда песос (290 млн. долара) са регистрирани от огромните ферми и развъдните компании, защото забавените доставки и развалените артикули са се натрупали заради дефицит на моторни горива, които се изискват за превозване на продуктите, съгласно Боско Де ла Вега, който оглавява Съветът на фермерите в Мексико.

Ягодите, авокадото и доматите са уязвими и имат относително къс период на валидност и обстановката ще се утежни, в случай че доставките на горивата не се възстановяват скоро, изяснява Де ла Вега.

" В идващите 10 дни, в случай че този въпрос не бъде решен, мисля, че ще имаме сериозен дефицит на нетрайни храни ", прибавя той.

Междувременно стопанската система на Мексико може да се свие през януари заради закъснение на интензивността, породена от дефицита на гориво.

В края на предишния месец президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор стартира да редуцира доставките от огромните тръбопроводи за гориво, които от години са били източвани от крадци, което докара до дълги редици от недоволни автомобилисти, чакащи часове, с цел да запълнят резервоарите си.

Престъпните групировки източват тръбопроводи и крадат танкерни, пренасящи дизелово гориво и бензин в страната производител на нефт в продължение на години и костват на държавното управление милиарди долари.

Настъплението на Лопес Обрадор против разбойниците на горива е първият му опит да се оправи с корупцията, откогато встъпва в служба на 1 декември.

Джонатан Хийт, един от номинациите на Лопес Обрадор, който ще бъде член на борда на централната банка, оповестява в чуване в Конгреса в понеделник, че проблемите, предизвикати от държавни ограничения против кражбите на гориво може да се трансфорат в сериозен риск, в случай че продължат с седмици.

" За януари, тъкмо в този момент си мисля, че можем да забележим негативен ритъм (на растеж) ", сподели Хийт. " Ако продължи след февруари и март, кой знае по кое време ще стартираме да навлизаме в нещо рисково и тогава ще съм по-притеснен ".

" Ако това е проблем, който трае една или още две седмици и забележим, че нещата стартират да серазрешават, мисля, че последствията могат да бъдат минимални ", прибавя икономистът.

Индустриални групи споделят, че стопанската система може да пострада, в случай че тапите в доставките бъдат удължени.

Няколко страни се оплакаха, че не са получили предизвестие от държавното управление, че е на път да затвори огромните тръбопроводи, с цел да спре кражбата.

Правителството стартира репресиите си против кражбите на 27 декември, а търговците започнаха да усещат рецесията към седмица по-късно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР