Селските стопани в Германия се оплакват от все повече кражби

...
Селските стопани в Германия се оплакват от все повече кражби
Коментари Харесай

Германия: Кражбите от нивите зачестяват


Селските стопани в Германия се оплакват от от ден на ден обири на плодове и зеленчуци от полето. Крадците стават и все по-нагли. На едно място били отмъкнати 500 кг плодове единствено за една нощ.

Жаклин Хундорф от град Тьонисфорст в Западна е ядосана от това, че все по-често от нивите ѝ изчезват плодове и зеленчуци. При това не става въпрос за една или две ябълки - част от крадците са доста добре проведени. Само за една вечер те отмъкнали 500 кг плодове. Най-често взимат ябълки, череши и ягоди. " Хората към този момент нямат възприятие за позор. Мислят, че им принадлежи и просто си взимат. Когато учтиво им обърнеш внимание, реагират извънредно нападателно, тъй като не считат, че са направили нещо неправилно ", споделя Хундорф.

Все повече хора крадат от нивите
Редакцията предлага
Брането на плодове и зеленчуци от непознати ниви, даже в дребни количества, е кражба. Земеделците в региона на Фирзен, където е ситуиран и Тьонисфорст, са открили, че кражбите от полето в последно време зачестяват. Те допускат, че това се дължи на доста.

Случаят в Тьонисфорст не е изолиран, споделя Марк Бонус, който е част от локално обединяване на земеделците. “Проблемът към този момент е необятно публикуван, въпреки и в друга степен. Зависи и от типа на културите, които се отглеждат ", споделя Бонус. Хората към този момент нямат схващане, че правят нещо незаслужено, когато влизат в непозната земя и взимат храна. Той се притеснява, че поради растящите цени - да вземем за пример на силата и питателните артикули - от ден на ден хора ще прибягват до обири от нивите. 

И в самото селско стопанство разноските се усилват: торове, дизел, работна ръка - всичко това коства повече. И води до по-високи цени на продуктите в магазините. Според неотдавнашно изследване оборотът на фермерските магазини е понижен със 17% през първата половина на годината.

Кражбата от полето е закононарушение

Асоциацията на немските фермери от дълго време е загрижена от размера на кражбите на плодове и зеленчуци. Няма точни статистически данни по този въпрос, само че е явно, че това е сериозен проблем. " Година след година нашите фермери понасят големи стопански вреди, тъй като хората крадат плодове и зеленчуци от полето ", отбелязва заместник-генералният секретар на организацията Удо Хемерлинг. " Всеки, който краде плодове, е апаш - без значение дали от магазина или от полето. Това не е нищожно закононарушение. " Асоциацията приканва полицията и правоприлагащите органи да преследват поредно кражбите.

Самите фермери са безсилни, защото кражбата на плодове нормално се вижда, чак когато крадците от дълго време са си отпътували. Такъв е казусът в село Финтен. Неизвестни лица отмъкнали там 100 кг череши през нощта.

Въпреки това Жаклин Хундорф от Тьонисфорст споделя, че от време на време няма никаква изгода да се хващат крадците, които ставали все по-нагли. " Веднъж хванах хора, които бяха толкоз нахални, че не желаеха да изоставен равнищата. В един миг изтръгнах кошниците от ръцете им, изхвърлих ябълките на полето и просто им споделих да си потеглят ”, споделя тя.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР