Селските райони не могат да се борят с далеч по-привлекателните

...
Селските райони не могат да се борят с далеч по-привлекателните
Коментари Харесай

Забравените региони в Германия

Селските региони не могат да се борят с надалеч по-привлекателните огромни градове

[Shutterstock] Още по тематиката
Падението на Мартин Шулц: От капитан на тима до запаса на скамейката

Лидерът на социалдемократите се отдръпна от поста си, оставяйки партията в безпорядък, а себе си - без изгледи за продължение на политическата кариера
14 фев 2018
Как крайната десница печели служащите в Германия

Недоволни от ръководството на елита, дългогодишни гласоподаватели на социалдемократите минават в редиците на " Алтернатива за Германия ". Въпросът е дали партията ще успее да ги задържи
13 фев 2018
Бизнесът в Германия не е удовлетворен от съдружното съглашение

Договорът не планува задоволително вложения в нови технологии и промени в данъчната система, считат критиците
8 фев 2018
Коалиционните договаряния в Германия приключиха с триумф (обновена)

Договорени са и министерските постове, последното затруднение е социалдемократите да одобрят съглашението
7 фев 2018 За да получат нужните за поддържането на стандарта на живот услуги, от ден на ден германци се местят към огромните градове.

Скоростта на интернет връзката в към 19 млн. немски семейства е към или под 10 мегабита в секунда.
Положителните вести за положението на немската стопанска система заливат новинарския поток всекидневно. През 2017 година брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен с 2.2%, отбелязвайки най-бързия ритъм от шест години, доближат е и най-високият бюджетен остатък в новата история на страната, заетостта е рекордно висока, измежду бизнеса царува оптимизъм.

Но икономическият напредък не визира всички и поравно. Селските региони в страната са в периферията на случващотото се, притиснати от неприятна инфраструктура, стеснен бюджет и обезлюдяване, а спасението на хората е в огромните градове, написа Financial Times.

Растящо неравноправие

Изоставането на избрани зони в страната се трансформира във значима тематика по време на парламентарните избори предходната година, с която Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се опита да се разпознава. Без необикновен триумф - ГСДП означи най-ниския резултат в цялата си история, а проблемите за популацията на селските региони останаха.

На фона на мощта на немските концерни компликациите пред дребния бизнес по тези места наподобяват тривиални. Една от главните спънки е инфраструктурата, и по-точно остарялата телекомуникационна система. Според данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) до момента в който в множеството европейски страни към 50% от широколентовите връзки са оптични, в Германия процентът е малко под 2%, като селските региони са най-засегнати. Скоростта на интернет връзката в към 19 млн. немски семейства е към или под 10 мегабита в секунда.

Освен за развиването на бизнеса в селските региони, неналичието на благонадежден интернет е проблем и за общността като такава там. " Очакваме хората да бъдат по-дигитални и да употребяват избрани услуги - в случай че не можем да им ги предоставим, ще настъпи цифрово разделяне ", разяснява пред FT Лина Ерих от Федерацията на потребителските централи в Германия риска за в допълнение разделяне сред популацията в градовете и селата.

Лошата инфраструктура може да укрепи и обезлюдяването на селските региони, счита Ерих. За да получат нужните за поддържането на стандарта на живот услуги, от ден на ден германци се местят към огромните градове, където и заплащането е относително по-високо. Докато селата, най-вече в източната част на страната, опустяват преднамерено.

Спирачка е и строгата фискална политика, наложена от към този момент някогашния министър на финансите Волфганг Шойбле, написа FT. Германия съумя да означи бюджетен остатък четири години подред, само че това мощно се е отразило на селските региони. Андреас Бром е кмет на малко градче наоколо до Магдебург. Когато заема поста през 2014 година, получава заповед до 2024 година да понижи дълга на града от 12 на 2 млн. евро, разяснява той пред изданието. Населението на самото градче е 14 хиляди, а до 2025 година се чака да падне на 9 хиляди Спестените пари имат съответни последствия - затворени лечебни заведения и учебни заведения, както и по-ниско равнище на обществените услуги.

Политиците търсят решение

Проблемите на селските региони в Германия са наранени в съдружния контракт, които ГДСП и консервативния блок на Меркел подписаха предишния месец. Двете партии се договориха да финансират с 12 милиарда евро слагането на широколентови оптични кабели в селските региони, както и още вложения в други планове.

Но погледът към изоставащите региони идва с доза забавяне. Германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия (АзГ) съумя да стане трета мощ на изборите предходната година, като огромна част от електората ѝ е точно от тези елементи на страната. Ако партиите се провалят през идващия мандат, АзГ има капацитета да остане в немския политически живот и след 15-те си минути популярност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР