Село Ярджиловци. Тишината е разкъсана от звън на тъпани. Кукерите

...
Село Ярджиловци. Тишината е разкъсана от звън на тъпани. Кукерите
Коментари Харесай

Фестивал по време на криза

Село Ярджиловци. Тишината е раздрана от звън на тъпани. Кукерите стартират своите подготовки за обичайните игри пред огъня.

Влизаме в дома на Свилен – посрещат ни над 10 мъже и дами, по-ентусиазирани от всеки път. Обградени са от десетки маски и костюми, страшни, толкоз, че злото да се уплаши от тях.
Продължават разпитите на отговорните за водната рецесия в Перник Днес са разпитани минимум 10 чиновници на Министерство на околната среда и водите
„ Старата традиция още веднъж се възражда”, споделят те. И с възприятие за комизъм допълват, че нямат поради Сурва, а използването на бунар. Но неудобството не ги стопира. Майсторят, шият, лепят – всичко с кани и бутилки. В името на Сурва. Безводието не ги тормози, не ги плаши, та нали те са страшните.

Страшна, обаче, е вероятността пред регионалния град. Перник е на воден режим от ноември, чешмите на 100 хиляди души в района ще са през множеството време сухи в продължение на 5 месеца – най-малко по думите на наблюдаващия прокурор по делото, в което обвинен е някогашният министър на околната среда и водите Нено Димов.
Какви ще са загубите след анулацията на фестивала " Сурва " в Перник? Селата в Пернишко ще запазят традицията на януарските кукери
Големият интернационален фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ тази година беше анулиран – за пръв път от десетилетия. Условията просто не са подобаващи за тържествено събитие. Затова и пропъждането на злото върви с тройно по-голяма мощ в селата към миньорския град, в домовете на хората. В душите им.

Кукерите са панорама. Млади и остарели, преоблечени в кожи от домашни и диви животни или в костюми от текстилни пъстроцветни ресни. На кръста си всеки от тях има десетки звънци, хлопки и чанове, а на главата – маска, направена от дърво.
Отменят фестивала " Сурва " в Перник поради водната рецесия Решението е взето след консултация със здравния министър Кирил Ананиев
Огънят в центъра на селото осветява тъмната нощ. Лумва и десетки се събират към него. Обредните лица танцуват и обикалят, с цел да защитят дома от болест, нивите от неплодородие, душата от демони и несгоди, корените от давност. Гонят злото, както правели дедите им. Че сме в сегашното разбираме само от телефоните, ориентирани към искрите. С тях резервират загатна. А той ще се съобщи на по-малките.

Кукерите знаят, че и следващата година отново ще са тук – по-зловещи и по-шумни от всеки път. В Пернишко злото може да се споделя „ суша “, само че те не се опасяват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР